NEJEDÁČIK: Domáci pribináčik s granolou

Vyskúšajte recept na domáci pribináčik s granolou – lahodný, krémový a zdravý dezert, ktorý si obľúbia nielen deti. Rýchla príprava, skvelá chuť a výživné suroviny!
Raňajky alebo chutný dezert
Raňajky sú kľúčovým jedlom dňa. Pre mnohých rodičov však môžu predstavovať výzvu – najmä ak majú doma malého nejedáka. Hoci sa môže zdať, že dieťatko ráno nemá hlad alebo raňajky odmieta, jeho telo po noci potrebuje doplniť energiu, aby správne fungovalo. U detí je spotreba energie ešte vyššia než u dospelých, nakoľko sú vo vývine a neustálom pohybe. Ako však do malého nejedáka dostať hneď zrána niečo výživné?
Jedným zo spôsobov, ako môžeme zaujať malého nejedáka, je ponúknuť mu jedlo, ktoré pozná a obľubuje – napríklad krémový dezert alebo jogurt. Väčšina detí preferuje jemné, sladkasté chute, preto môže byť domáci Pribináčik s chrumkavou granolou skvelým riešením. Táto kombinácia nielen výborne chutí, ale zároveň poskytuje množstvo výživových benefitov. Vďaka svojej krémovej konzistencii a chrumkavej textúre môže byť pre deti príťažlivejšia a zábavnejšia na jedenie. Ak dieťatko rado konzumuje jogurty a mliečne pochúťky, domáci Pribináčik predstavuje zdravšiu a kvalitnejšiu alternatívu k tým kupovaným.
Nejedáčik: Francúzska polievka
Domáci pribináčik s granolou
SUROVINY – GRANOLA
- 270 g jemných ovsených vločiek
- 100 g medu
- 20 g kokosového cukru
- 70 g mandľových lupienkov
- 60 g kešu orechov
- 60 g kokosového oleja
- 1 ČL vanilky
- 1 ČL škorice
- 30 g lyofilizovaných malín
POSTUP
Kešu oriešky rozmixujeme najemno a zmiešame s ovsenými vločkami, mandľovými lupienkami, kokosovým cukrom a škoricou. Do sypkej zmesi pridáme med, vanilku a kokosový olej, všetko spolu dôkladne premiešame rukami, rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 20 minút pri 160 °C. Po upečení necháme vychladnúť, zmiešame s lyofilizovaným ovocím a skladujeme v suchej nádobe.
SUROVINY – PRIBINÁČIK
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g smotany na šľahanie
- 2 PL kokosového cukru
- 1 ČL vanilky
POSTUP
Tvaroh vyšľaháme spolu s kokosovým cukrom a vanilkou. Sladkú smotanu vyšľaháme samostatne, potom všetko spolu jemne premiešame a necháme chvíľu vychladiť.
Malý nejedáčik možno nebude chcieť ráno zjesť krajec chleba alebo kašu, no s lahodným tvarohovým krémom a granolou máte väčšiu šancu, že raňajky nezostanú nedotknuté. A keď si ich raz obľúbia, možno sa z nich stane aj ranný rituál, na ktorý sa budú tešiť.
Chcete sa inšpirovať aj ďalšími receptami pre malých nejedákov a nájsť tipy, ako deti rozpapať? Sledujte Instagram Nejedacik Jeho autorka Denisa Rapčová zvíťazila v ankete MAMA ROKA 2024 v kategórii MAMA influencerka.