Anketa MAMA ROKA 2024 pozná svojich víťazov

redakcia | 4. október 2024
Anketa MAMA ROKA 2024 pozná svojich víťazov

Jubilejný 5. ročník ankety MAMA ROKA priniesol opäť silné príbehy, ktoré sú inšpiráciou a povzbudením pre nás všetkých. Kto získal titul MAMA ROKA 2024?

„Sme radi, že tento rok sa nám podarilo pridať ďalšiu vrstvu pomoci, a to aj vďaka nášmu generálnemu partnerovi ING Hubs Slovakia. Naša anketa sa stáva platformou nielen na oceňovanie rodičov, ale aj na priamu pomoc rodinám, ktoré ju potrebujú,“ uviedla Daniela Klamová, CEO  vydavateľstva ORBIS IN.

Komu patrí titul MAMA ROKA 2024?

Najprestížnejšie ocenenie MAMA ROKA 2024 získala Lucia Varholy.

Lucia je mamou malého Danielka, ktorý sa narodil predčasne s vážnym genetickým syndrómom a podstúpil niekoľko operácií srdca. Vďaka neustálym rehabilitáciám, návštevám lekárov, nemocničným pobytom a operáciám v zahraničí, ktoré absolvovali, sa im podarilo zabezpečiť jeho napredovanie. Jej nezištná pomoc iným rodičom detí so zdravotným znevýhodnením a odvaha verejne upozorňovať na systémové nedostatky ju robia výnimočnou osobnosťou.

„Nečakala som, že vyhrám túto krásnu anketu, ale som nesmierne vďačná. Môj príbeh je o tvrdohlavosti. Žiadna kaša nie je taká horúca, ako sa uvarí – treba sa nadýchnuť a ísť ďalej. Vďaka tomu, že som sa nevzdala, so synčekom napredujeme a sme tu. Človek neovplyvní to, čo sa deje. Prognózy nie sú dobré, ale každý deň ideme ďalej. Je to pre mňa pochvala a zadosťučinenie, že robím veci správne," konštatuje MAMA ROKA 2024 Varholy. 

Anketa MAMA ROKA 2024 pozná svojich víťazov

Generálnym partnerom je ING Hubs Slovakia, expertný hub globálneho bankovníctva.

„Anketa, ktorá sa začala ako srdcovka vydavateľstva, sa stala krásnym projektom, ktorý naberá na sile. Sme hrdými partnermi, je pre nás veľmi dôležité otvárať spoločenské témy, ktoré sa odrážajú v životoch týchto rodičov. Tento rok ma chytil za srdce príbeh OCKA ROKA, nevidiaceho Juraja Janíka. Príbeh tejto rodiny je odkazom na dôležitú spoločenskú tému inklúzie – aj takíto ľudia sú medzi nami a zvládajú výzvy, ktoré si nevieme ani predstaviť,“ konštatuje Sandra Balážiková, Head of HR ING Hubs Slovakia

Ocenenia v ďalších kategóriách

MAMA bojovníčka

Víťazkou sa stala Lucia Blahútová.

Život Lucie, vdovy a mamy dvojičiek Jarka a Paľka, je plný neustáleho boja. Hoci si splnila sen stať sa zdravotnou sestrou a založila rodinu, prišli ťažké časy – Jarko sa narodil predčasne s kvadruplegickou DMO a epilepsiou, a je odkázaný na invalidný vozík. K tomu sa pridala onkologická diagnóza manžela, ktorý po dvoch rokoch náročnej liečby zomrel a Lucia zostala sama s deťmi. Jarko navštevuje školu podľa individuálneho plánu a vyžaduje neustálu starostlivosť, zatiaľ čo Paľko, hudobne nadaný, pomáha svojej mame s bratom. Lucia musí zvládať úlohu mamy, otca a opatrovateľky, pričom nikdy nesedí so založenými rukami a neustále hľadá riešenia.

Anketa MAMA ROKA 2024 pozná svojich víťazov

Ambasádorkou kategórie je Mirka Luberdová.
Partnerom kategórie sú vlasové vitamíny Bloom Robbins.

MAMA podnikateľka

Tento titul získala Andrea Stískalová.

Je inštruktorkou prvej pomoci s viac ako 20-ročnou praxou v zdravotníctve a zároveň mamou dvoch chlapcov. Vytvorila projekt ABC life, pretože z vlastnej skúsenosti pochopila, aké neoceniteľné je ovládať základy prvej pomoci mimo nemocničného prostredia. Je autorkou viacerých online kurzov, ako napríklad Zachráň si dieťa a Zachráň si rodiča, no najväčší záujem je o jej individuálne a skupinové kurzy. Andrea aktívne pôsobí na sociálnych sieťach, kde pravidelne upozorňuje na dôležitosť vedieť poskytnúť prvú pomoc. Je to energická podnikateľka, ktorá dokáže skĺbiť podnikanie s úlohou skvelej mamy, manželky a inšpiratívnej ženy.

Anketa MAMA ROKA 2024 pozná svojich víťazov

Ambasádorkou kategórie je Lucia Hablovičová.
Partnerom kategórie je klinika estetickej medicíny FB CLINIC.

MAMA influencerka

Ocenenie si odniesla Denisa Rapčová.

Mama dvoch dcér, okolo ktorých (ne)jedenia sa točí celý jej svet. Problémy začali, keď staršia dcérka Julka odmietala príkrmy, a neskôr sa k nej pridala aj mladšia Natálka, čo Denisu priviedlo k zúfalstvu. Po čase zistila, že nie je jediná s týmto problémom, a tak vznikol jej Instagram #NEJEDACIK, kde sa s inými mamami delí o rady a skúsenosti. Postupne absolvovala rôzne webináre o nejedáctve, aby lepšie porozumela problémom svojich dcér. Denisin blog sa rozvinul z obyčajného varenia na zdroj podpory pre mamy, ktoré sa trápia s nejedákmi, a ukazuje im, že nie sú v tomto náročnom období samé. Pomáha im nájsť nádej, že každé dieťa sa môže jedného dňa rozpapať.

Anketa MAMA ROKA 2024 pozná svojich víťazov

Ambasádorkou kategórie je Diana Hágerová.
Partnerom kategórie je ikonická značka krásy COLLISTAR Milano.

OCKO ROKA

Víťazom sa stal Juraj Janík.

27-ročný nevidiaci otec dvoch detí, Vivien a Jurka, ktoré vychováva spolu s manželkou Jankou, rovnako nevidiacou. Napriek svojmu hendikepu robí všetko pre to, aby jeho deti mali život ako bežné deti vidiacich rodičov. Jeho dni sú precízne naplánované, aby v domácnosti všetko fungovalo hladko, a obľúbené detské knižky má označené Braillovým písmom. S láskou, trpezlivosťou a obrovským odhodlaním každý deň dokazuje, že aj zdanlivo nemožné je možné zvládnuť.

Anketa MAMA ROKA 2024 pozná svojich víťazov

Ambasádorom je Roman Pomajbo.
Partnerom kategórie sú svetové vône PHILIPP PLEIN od spoločnosti Glamour Slovakia.

Cena verejnosti

Novinkou tohto ročníka bola Cena verejnosti, ktorá bola udelená na základe SMS hlasovania. Víťazkou je Jarmila Mončeková.

"Je to pre mňa veľké prekvapenie, všetky mamičky spolubojovníčky majú ťažké osudy, ja si nesmierne cením, že ľudí zaujal môj príbeh. Na jednej strane je to nesmierna pocta, na druhej strane veľká zodpovednosť a motivácia byť dobrou mamou," uviedla mama štyroch detí Jarmila Mončeková. Jej syn Adamko na narodil s diagnózou achondroplázia a Jarmila vytrvalo bojuje za zlepšenie kvality jeho života.  

Finančný výťažok z hlasovania bol venovaný finalistovi kategórie OCKO ROKA 2023, Pavlovi Štovkovi, na rehabilitácie pre jeho syna Paľka.

Okrem toho jeden šťastný hlasujúci vyhral 8-dňový rodinný pobyt v Grécku, ktorý sponzorovala cestovná kancelária HYDROTOUR.

Partnerom kategórie je skupina AGEL, súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti na Slovensku a v Čechách.

ĎAKUJEME

Anketa MAMA ROKA ďakuje aj partnerom a verejnosti za podporu, ktorá umožnila oceniť výnimočných rodičov. Ďakujeme všetkým finalistom, ktorí zdieľali svoje príbehy plné odvahy a lásky a všetkým, ktorí ich podporili svojím hlasom. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.