Alkohol v rodine: Deti vedia, že ste pili

Redakcia | 2. apríl 2023
Alkohol v rodine

Pohár vína po večeri predsa nie je nič zlé a zelenú mu dáva aj mnoho lekárov. Aj na sviatky či iné príležitosti sa patrí štrngnúť si niečím dobrým. A nezabúdajme na kalíštek „na trávenie“. Konzumácia alkoholu je predsa normálna. Alebo ani nie?

Aký je váš vzťah k alkoholu?

Podľa výskumov, spôsob, akým sa rodičia stavajú k užívaniu alkoholu, výrazne ovplyvňuje budúci vzťah dospievajúceho dieťaťa k alkoholu.

Tak ako aj v iných situáciách vo výchove, aj tu platí – dieťa nerobí to, čo mu kážete, robí to, čo vidí robiť vás. Odborníci upozorňujú na to, že je nutné zamyslieť sa nad tým, ako sú alkoholické nápoje u vás doma prezentované. Usmievate sa v potravinách na fľašku Chardonnay a tešíte sa, ako sa večer „odmeníte“ jedným pohárikom po ťažkom dni? „Zaslúži“ si tatinko dobré pivko potom, ako namontoval žalúzie? Deti tento vzorec nielenže neprehliadajú, ale neskôr ho budú pravdepodobne taktiež aplikovať.

Deti vedia, že ste pili

Občas sa možno stane, že to trošku preženiete a na druhý deň za to musíte poniesť následky. Ani toto by však nemalo byť pred deťmi prezentované ako niečo normálne či bežné. Rodičia často predpokladajú, že deti ich pitie nevnímajú. Rozsiahla štúdia však dokazuje opak. Deti dokážu veľmi dobre spozorovať, kedy je rodič pod vplyvom alkoholu a dokonca odstupňovať, či sa jedná len o ľahkú veselosť, „pripitosť“ či opitie. Jedno z piatich detí sa priznalo, že sa kvôli opitým rodičom cítilo trápne a v rozpakoch. Rodičia po užití alkoholu napríklad zabúdali na čas večierky alebo sa s deťmi viac hádali.

Čo je normálne pri pití alkoholu?

Výsledky štúdie radia rodičom alkohol neospevovať, neospravedlňovať ani ho neprezentovať ako odmenu či únik pred stresom. Na druhú stranu ho ale netreba ani tabuizovať a robiť z neho zbytočného strašiaka. Namiesto toho skúste s deťmi viesť úprimný a otvorený dialóg o možných rizikách a následkoch jeho užívania.

Zdroj: www.theguardian.com

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: