PREHĽAD: S ktorým ovocím a zeleninou KEDY začať?

MUDr. Katarína Vicianová | 20. august 2019
PREHĽAD: S ktorým ovocím a zeleninou KEDY začať?

Zavádzame prvú zeleninu a ovocie. Čo môže ochutnať vaše bábo a s čím radšej počkať?

Prvé príkrmy: S ktorým ovocím a zeleninou kedy začať?

V 7. mesiaci podávame mrkvu, petržlen, špenát, tekvicu, cukinu, brokolicu, zemiak, mladý hrášok, jablko, banán, hrušku, marhuľu a broskyňu.

V 8. mesiaci pridáme zelenú fazuľku, kaleráb a karfiol. Kaleráb a karfiol však má zväšča najviac nafukujúci efekt u najmenších.

Tretie obdobie – posledné 3 – 4 mesiace prvého roku života nazývame i postupný prechod na upravenú stravu dospelých – rodinné jedlá.

 V 9. – 10. mesiaci života dieťaťa po prvom a druhom príkrme POSTUPNE zaraďujeme do jedálnička upravenú stravu dospelých. Jedálniček dieťaťa sa stáva bohatším a farebne pestrejším. Zavádzamu postupne zrnitú a  kusovitú stravu. Dieťa je nútené ku žuvaniu a učí sa jesť rukami, prípadne lyžičkou už samo.

Ku koncu 1. roku života môžeme pomaly a postupne zavádzať šošovicu, špargľu, cviklu, hlávkový šalát, uhorku, paradajky, reďkovku, kôpor, pažítku, Z ovocia  melón, slivky, čerešne, jahody,  ríbezle, egreše, čučoriedky, černice a maliny. Bobuľovité ovocie pomačkáme, aby ho dieťa v guľovitej forme nevdýchlo. 

Pre podávanie ovocia a zeleniny platí zásada 5-krát denne

Na raňajky ku chlebíku učíme dieťa jesť zeleninu, na desiatu má ovocie, na obed má buď zeleninovú polievku alebo zeleninovú prílohu, na olovrant jogurt s ovocím alebo chlebík s maslom a zeleninou. Na večeru môže mať kašu s ovocím.

Ovocie umývame zásadne pod tečúcou vodou a nerozkrájané (napr. jablko, hruška, jahoda).

Viete, že...?

Populárne smoothies nie sú pre malé deti vhodné. Príliš veľká  koncentrácia zeleniny či ovocia je pre deti ťažko stráviteľná.

Ovocno-zeleninový príkrm deťom zásadne neprisládzame, ani nedochucujeme. Naučia sa tak spoznávať pravú chuť ovocia a zeleniny.     

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: