Deti s náročným temperamentom: AKO na ne?

Psychológia pre milujúcich rodičov | 5. apríl 2019
Deti s náročným temperamentom: AKO na ne?

Psychológovia sa zhodujú, že existujú isté univerzálne zásady, ktoré by sme mali dodržiavať u všetkých detí. Na druhej strane, na "náročnejšie" deti musíte inak.

Pri náročných deťoch platí jedno: Flexibilný prístup

Dieťa s náročným temperamentom sa pravdepodobne nebude vždy správať podľa vašich predstáv. Buďte flexibilní vo svojom prístupe a hlavne buďte trpezliví. Neberte jeho výrazné emocionálne prejavy či nepokoj osobne.


To, že večer nechce spať, neznamená, že ste zlými rodičmi. Ak preferencie dieťaťa neladia s vašimi, prehodnoťte, čo je naozaj dôležité. Niekedy má väčší význam nesnažiť sa zmeniť silou-mocou dieťa, ale radšej prispôsobiť prostredie jeho temperamentu.

Napríklad: Ak pri jedle búcha lyžičkou o stôl a hrá sa s jedlom, namiesto neustáleho vysvetľovania, že sa to nerobí, môžete to vyriešiť inak. Napríklad dáte dieťaťu plastovú podložku, aby nepoškodilo stôl a vytvoríte podmienky, aby jeho vyššia aktivita nemala nepríjemné dôsledky. Nebude to tak robiť večne, prejde ho to vekom.

Hneď, ako začne mať svoje správanie viac pod kontrolou, môžete spoločne popracovať na príkladných stolovacích návykoch. Svoju reakciu môžete aj okomentovať. „Zdá sa, že ťa baví búchať lyžičkou, dám ti podložku, aby sa nezničil stôl.“

Užitočnou stratégiou je tiež nahrádzanie nevhodných alebo nebezpečných činností takými, ktoré sú podľa vás prijateľné. Ak je pre vás pokoj pri jedle veľmi dôležitý, zoberte mu tanierik vždy, keď začne búchať lyžičkou, a nechajte ho „vybúchať sa“ pri hracom stolíku kladivkom do plastelíny. („Vidím, že chceš búchať, ale pri jedle nás to ruší. Poď, môžeš si búchať kladivkom.“)

POZOR! Takáto stratégia je však hlavne pri veľmi aktívnych bábätkách náročná a má šancu fungovať skôr po prvom roku veku.

Jednoduchšia je prevencia

Ak dieťa rozlieva vodu, dovoľte mu dosýta sa jej nabažiť s hračkami vo vani. Ale rátajte s tým, že to nie vždy stopercentne pomôže, aby ju nerozlievalo aj pri stole, a obrňte sa trpezlivosťou.

Pozor na únavu a hlad

Deti s náročným temperamentom sú najnáročnejšie, keď sú hladné a unavené.

Keďže pravidelný režim je u nich často len snom rodičov, je na nás, aby sme rozpoznali signály, že niečo potrebujú. Pomôže sledovať denný program:

  • Kedy naposledy drobec jedol?
  • Bol doobedňajší spánok dosť dlhý? Bábo v tomto veku často bude únavu dávať najavo zvýšenou nervozitou a čím bude väčšia, tým viac pomoci bude potrebovať, aby sa upokojilo.

Ako reagovať, keď sa hnevá a plače?

Ak má bábo ťažkosti so sebareguláciou, nevie sa samo „schladiť”. Darmo mu budete hovoriť, že sa má upokojiť. Pomôže mu, ak ho upokojíte vy – zoberiete ho na ruky, učičíkate a pohojdáte ho. Majte na pamäti, že je nezrelé a počas veľkej časti prvého roka často potrebuje, aby mu so sebareguláciou pomohol niekto iný – teda vy.

Nerozmaznáte ho – práve naopak, citlivý prístup mu pomôže, aby dozrelo. Ak ho budete v tejto oblasti tlačiť do nezávislosti príliš skoro, mohli by ste dosiahnuť presný opak.

Umožnite mu rozhodovanie. Už od útleho veku bude dieťa pokojnejšie, ak mu dovolíte, aby o sebe mohlo rozhodovať aspoň v malých veciach. Chceš túto knižku alebo túto druhú? Ideš do kočíka alebo pešo? Aj malé bábo, ktoré ešte nerozpráva, vám môže dať najavo, čo preferuje – napríklad gestom či výrazom tváre.

Ako sa postarať o bábätko do 1 roka? Čo všetko by ste mali vedieť a čomu sa vyvarovať? Jedna z najlepších kníh pre rodičov je už v predaji!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: