Ako na batoľa?

redakcia | 13. december 2016
Ako na batoľa?

Ako viesť dieťa vo veku batoľaťa (1-3 roky) k samostatnosti, ako mu kúpiť topánky či uložiť ho spať? Starostlivosť o batoľatá má svoje špecifiká.

Batoľa začína chodiť. Ako mu správne vybrať topánočky?

Výber topánok je veľmi dôležitá vec. Topánky musia mať z ortopedického hľadiska správny tvar a veľkosť. Na detských topánkach by ste rozhodne nemali šetriť.

Oblečenie dieťa môže nosiť aj po staršom súrodencovi, alebo z druhej ruky, ale topánky musí mať vlastné. Nemusia byť podľa poslednej módy, ale musia vyhovovať z  ortopedického hľadiska. Preto topánky nakupujte iba v serióznych predajniach s detskou obuvou. 

Prečítajte si: TEST: Je vaše dieťa pripravené začať s nácvikom na nočník?

Topánky dieťa nesmú tlačiť.  Malé topánky spôsobujú nielen bolesti ale aj deformujú vyvíjajúcu sa detskú nohu.  Kúpu väčšej obuvi rovnako neodporúčame, vedie k rôznym deformáciám chodidla a nesprávnej chôdzi.

 Naše tipy:

  • Topánka sa musí dať ľahko obúvať i vyzúvať. Najvhodnejšia obuv pre batoľa je na suchý zips, so sponou alebo na šnurovanie. Nevhodné sú našuchovacie topánky.
  • Pri každom nákupe nechajte predavača, aby odmeral veľkosť chodidla dieťaťa, pretože detské chodidlo rastie naozaj rýchlo.
  • Kupujte najkvalitnejšie topánky, aké si len môžete dovoliť.
  • Kupujte topánky s ohýbateľnou podrážkou, dieťa v nej bude chodiť prirodzenejšie ako v obuvi s tvrdou podrážkou. Ohýbateľná podrážka posiľňuje svaly na nohách a dieťa nebude toľko padať.
  • Doma je ideálne nechať dieťa chodiť naboso. Vždy, keď môžete dieťaťa vyzuť alebo prezuť, urobte to.
  • Nekupujte dieťaťu topánky skôr ako ich potrebuje. Pokiaľ dieťa ešte nechodí, sú vhodnejšie mäkké látkové papuče.

Ako viesť batoľa k samostatnosti?

Medzi osemnástym mesiacom a druhým rokom si dieťa začína viac uvedomovať svoje vlastné „ja“. Je to veľmi dôležitá etapa v jeho živote, ktorá sa neskôr odrazí na jeho sebavedomí.

Prečítajte si: Tvrdohlavé dieťa: 5 rád zúfalým rodičom

Všímajte si prvé náznaky rodiacej sa samostatnosti dieťaťa, aby ste ich nechtiac nepotláčali. Podpora samostatnosti začína už okolo prvého polroka, kedy by ste dieťaťu mali ponúknuť lyžičku a dovoliť mu jesť.

Bude to o niečo dlhšie trvať, ale je to dôležité. Ak dieťa prejaví záujem, dovoľte mu, aby sa večer samo vyzlieklo. Buďte však nablízku, pretože je nepravdepodobné, že sa mu to hneď podarí. Vaša citlivá asistencia nesmie prísť priskoro, ale ani prineskoro, keď už je dieťa znechutené neúspechom.

Neskôr sa bude chcieť aj obliecť samo. Je potrebné aby ste dieťa včas upozornili, že idete na prechádzku, alebo návštevu a poskytli mu tak potrebný čas, aby sa mohlo pokojne, bez stresu obliekať. Pri jeho pokusoch o samostatnosť ho nekritizujte, nezosmiešňujte vetami ako: „Nehovorila som ti, že to nedokážeš?“, práve naopak: dodávajte mu odvahu a povzbudzujte ho.

Prečítajte si: Ako sa deti vyrovnávajú s kritikou? Existuje „zlá“ a „dobrá“ kritika dieťaťa?

Počítajte s tým, že bude nešťastné a možno i vzdorovité, ak sa mu niečo nebude dariť. Ak sa mu niečo nepodarí, zamestnajte ho nejakou inou, menej náročnou činnosťou, ktorú dokáže urobiť a pozdvihne mu sebavedomie.

Ako uložiť spať aktívne batoľa?

Niektoré deti je naozaj ťažké uložiť večer do postele. Dokážu vyvádzať až do úplného vyčerpania, a potom zaspia hoci aj medzi hračkami. Ak aj Vy máte  takéto aktívne dieťa, mali by ste dbať na pravidelný režim a upokojenie dieťaťa pred spaním.

  • Dbajte na pravidelný režim. V rovnakom čase vstávajte, jedzte, choďte na vychádzku a ukladajte dieťa spať.
  • Počas dňa ho zabavte a postarajte sa, aby malo dostatok pohybu, najlepšie na čerstvom vzduchu. Dobre ho to naladí, unaví a zbaví sa prebytočnej energie.
  • U dieťaťa sa striedajú fázy aktivity a fázy únavy. Niekoľko dní dieťa pozorujte a uvidíte, že tieto fázy prichádzajú približne v rovnakom  čase. Poznačte si časy, keď je Vaše dieťa malátne a jeden z nich vyberte na pravidelné ukladanie do postieľky. Malo by to byť medzi 19,00 – 21,00 hodinou. V tomto čase ho pravidelne ukladajte.
  • Pred spaním dieťa ničím nerozrušujte, nehrajte sa s ním šantivé hry, venujte sa skôr pokojnej aktivite: čítajte si s ním, prezerajte obrázky v knižke, rozprávajte sa a udalostiach dňa.
  • Vytvorte si s dieťaťom vlastný rituál pred spaním, napr.: okúpte ho, prezlečte ho do pyžama, porozprávajte mu rozprávku, pomaznajte sa s ním, „uložte spať“ aj jeho obľúbeného macka, pobozkajte ho na dobrú noc. Tento rituál dodržiavajte pravidelne, aj keď ste na dovolenke.
Prečítajte si: Plusy a mínusy v stravovaní detí

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: