Plusy a mínusy v stravovaní detí
foto: istockphoto.com
O vhodnom stravovaní našich najmenších sa toho už popísalo veľa. Niektorí rodičia si odporúčania odborníkov berú k srdcu, iní pomenej. Avšak niektorí trendu zdravej životosprávy podľahnú až príliš.
Aké sú najčastejšie chyby, ktoré sa „napáchajú“ v stravovaní detí?
- vynechávanie raňajok alebo obeda
- dojedanie vo večerných hodinách
- priveľa sladkostí a sladených nápojov
- málo pohybu
- pokusy s diétami
Svoj podiel viny na nesprávnom stravovaní detí majú aj rodičia
Viete, že:
- „light“ výrobky nie sú určené deťom – nedostatok tuku môže ovplyvniť ich rast;
- vnútornosti ako obličky či pečeň patria min. 1-krát mesačne do detského menu – sú zdrojom mimoriadne dôležitých vitamínov a bielkovín;
- mlieko – ak naň potomok nie je alergický, určite by ho mal piť; prípadne konzumovať aspoň mliečne výrobky – nielen kvôli vápniku, ale jogurty aj pre prítomnosť „živých“ baktérií;
- mäso – nielen biele, ale aj červené a ryby – pre vysoký obsah železa a minerálov;
- vajíčka – sú síce zatracované kvôli cholesterolu, no sú zdrojom aj ľahko stráviteľných bielkovín a tukov. V rozumnej miere patria do jedálnička detí.
- ovocie a zelenina – staré známe pravidlo „5 kusov denne“ platí aj pre našich drobcov!
V stravovaní detí platí ešte jedna dôležitá zásada – rodičia by mali ísť svojim ratolestiam príkladom.