Spánková poradkyňa odporúča: Dokedy kŕmiť v noci?

Redakcia | 27. marec 2023
Dokedy kŕmiť v noci?

Je v noci dieťatko naozaj hladné, ak si pýta fľašu s mliekom?

Vaša otázka:

Mám 20-mesačnú dcéru. Keďže ju už nedojčím, dávam jej umelé mlieko. Večer má mliečnu kašu, no v noci jej dávam ešte raz aj mlieko. Je nejaké pravidlo, dokedy je potrebné nočné kŕmenie? A ak s tým treba kvôli spánku dieťaťa prestať, treba to urobiť nasilu? Predsa len, už by som sa rada vyspala a dcéra by už asi vo svojom veku mohla prespať celú noc. Alebo sa mýlim? Ďakujem za názor.

Dokedy kŕmiť v noci?

Na otázku odpovedá poradkyňa Dott. ssa Zuzana Guzmická (Lepší spánok bábätiek)

 Lepší spánok bábätiek

Z pohľadu hladu už vaša dcérka v tomto veku mliečko v noci piť určite nepotrebuje. Takže z tejto stránky môžete byť pokojná, ak toto nočné popíjanie zvažujete zrušiť. Existujú rôzne stratégie a prístupy, ako to môžete urobiť, nečakala by som ale, že sa dcérka nočného mliečka v blízkej dobe vzdá sama, a preto bude potrebné, aby ste tento proces viedli vy, rodič. 

Môžete najprv mlieko vo fľaši zredukovať, aby ste znížili kalorický obsah. Následne môžete dcérke večer ukázať prázdnu dózu od mlieka a vysvetliť jej, že sa minulo a už nie je. Následne aj v noci, keď sa zobudí, si môžete ísť pozrieť dózu a vysvetliť si, že mliečko sa minulo. Emócie u dcérky sú prirodzené a veľmi zdravé. Nečakajte prosím, že by mala takúto zmenu zvládnuť bez plaču, hnevu, frustrácie či smútku. Dôležité ale je, aby ste tam boli pre ňu, aby ste ju postískali, pohladkali, pochopili, poľutovali. Alternatívou môže byť aj nahradenie najprv len fľaše, ktorá „sa pokazí“, mliekom v hrnčeku a až následne zrušenie stratégiou, ktorú som spomínala. 

Všetko chce čas a trpezlivosť a hlavne pochopenie toho, že emócie detí sú normálne a zdravé, pokiaľ sú tíšené a prežívané v našej prítomnosti.  

 Lepší spánok bábätiek

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: