Prvé zúbky: Ako sa o zúbky starať a kedy prvýkrát s drobcom na zubnú prehliadku?

Veronika Kmetóny Gazdová | 13. marec 2024
Prvé zúbky: Ako sa o ne starať a kedy prvýkrát s drobcom na zubnú prehliadku?

Najprv sa nemôžeme dočkať, kedy už konečne vyjdú, a potom tŕpneme, keď kvôli nim musíme s dieťaťom do zubnej ambulancie...

Obdobie prerezávania prvých zúbkov vie potrápiť bábätko aj rodičov. Na trhu sú rôzne pomôcky, ako dieťatku pomôcť, no taktiež existuje široký výber dentálnych produktov určených na to, ako sa o prvé biele „perličky“ starať. Mýtus „mliečne zuby sa nekazia“ už dávno neplatí... Nepokazí sa len čistý a zdravý zub, o ktorý sa musíme starať už od jeho prvého vykuknutia spod detského ďasienka. 

Mýtus „mliečne zuby sa nekazia“ už dávno neplatí...

Základy zubov sa začínajú vyvíjať už od 6. týždňa vnútromaternicového vývoja, keď vznikajú zubné zárodky a tvorí sa korunka zuba. Korene mliečnych zubov sa vyvíjajú po narodení. Prerezávanie prvých mliečnych zubov nastáva najčastejšie v období medzi 6. – 9. mesiacom po narodení, no každé dieťa je iné a aj pri raste zubov sa môže vyskytnúť časová variabilita.

Vo všeobecnosti sa ako prvé objavujú „jednotky“, teda dolné stredné rezáky, potom horné stredné rezáky (v 6. – 9. mesiaci), mesiace po nich nasledujú „dvojky“, čo sú bočné rezáky (v 10. – 12. mesiaci), obvykle v poradí horné, po nich dolné. Dieťa v prvom roku má obyčajne všetky rezáky v puse už prítomné, 4 hore, 4 dole, teda dokopy osem zúbkov.

V období medzi  12. – 18. mesiacom sa prerezávajú prvé mliečne stoličky „štvorky“, medzi 16. – 22. mesiacom horné a dolné očné zúbky, ide o „trojky“ a  ako posledné sa prerezávajú „päťky“, teda druhé mliečne stoličky (medzi 22. – 32. mesiacom). Trojročné dieťa už má kompletný mliečny chrup. 

Prerezávanie zúbkov bolí: Ako bábätku pomôcť?

Keď vidíte, že sa dieťa kvôli prerezávaniu zúbkov trápi, je ubolené, mrzuté, existuje niekoľko osvedčených spôsobov, ako mu pomôcť uľaviť od bolesti. Skúste mu jemne masírovať ďasienka svojím ukazovákom prekrytým kúskom navlhčenej gázy namočeným v chladnej vode alebo zožeňte v lekárni či drogérií silikónový náprstok. Touto pomôckou môžete pokračovať pri čistení prvých prerezaných zúbkov. 

Pomáhajú aj rôzne chladivé hryzadlá, voľnopredajné gély určené na lokálne použitie na prírodnej báze alebo s prídavkom lokálneho anestetika (najčastejšie lidokaín), ktoré spôsobí dočasné znecitlivenie. Ak sa ale dieťatko trápi, nedá sa utíšiť, je možné zvážiť podanie lieku od bolesti vo forme sirupu alebo čapíka, čo je ale vhodné najprv prekonzultovať s pediatrom. Na čo však netreba zabúdať, je blízkosť rodiča a v prípade dojčiat má v tomto období rovnako význam dojčenie. 

Prvé zúbky: Ako sa o ne starať a kedy prvýkrát s drobcom na zubnú prehliadku?

Prvá návšteva zubára

Už okolo 1. narodenín by dieťa mohlo absolvovať prvú preventívnu prehliadku v zubnej ambulancii. Je dôležité, aby boli rodičia už od začiatku informovaní o správnej starostlivosti o chrup svojho dieťaťa, o vhodných stravovacích návykoch, aby si dieťa zvykalo na nové prostredie a personál a nebálo sa prísť aj nabudúce. Najhoršie je z praxe stomatologických ambulancií to, ak rodičia s dieťaťom prichádzajú neskoro, t. j. s akútnou bolesťou zuba, ktorého ošetrenie môže mať negatívny dopad na dieťa a v takom prípade odmietne spolupracovať. 

Ak dieťa pri prvej návšteve nespolupracuje, stomatológovia zväčša s dieťaťom rozprávajú, motivujú ho k spolupráci rôznymi hrami o počítaní zúbkov, ukázaním ambulancie, nástrojov, rôznych obrázkov a poskytnú rodičovi všetky potrebné informácie o správnych hygienických a stravovacích návykoch. Ďalšie preventívne prehliadky sa následne vykonávajú dvakrát ročne. Tak smerujeme k tomu, aby naše dieťatko malo pekný a najmä zdravý úsmev.

A všetci vieme, že podceňovať zdravie zubov sa neoplatí. Preto na to myslime už od prvého zúbka drobčeka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: