Ako sa postarať o jemnú pokožku bábätka

Redakcia | 13. máj 2024
Ako sa postarať o jemnú pokožku bábätka

Jemné krehké bábätko má svoje špecifické potreby aj čo sa týka starostlivosti o pokožku.

Pokožka bábätka je veľmi jemná, tenká a viac priepustná než pokožka dospelých. Preto je citlivá a náchylnejšia na podráždenie a suchosť, rýchlejšie absorbuje látky, ktoré sú s ňou v kontakte. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité používať produkty špeciálne určené pre citlivú pokožku bábätka a vyhýbať sa prílišným chemikáliám, vôňam a iným dráždivým látkam, ktoré môžu spôsobiť podráždenie alebo alergickú reakciu.

Pokožka bábätka sa ešte stále vyvíja, čo znamená, že jej schopnosť regulovať teplotu a udržať vlhkosť nie je plne rozvinutá. Vyžaduje si preto špeciálnu starostlivosť. 

Aj deti si zaslúžia wellness
Prečítajte si tiež:

Aj deti si zaslúžia wellness

Kúpanie bábätka

Pri kúpaní bábätka je dôležité, aby nebola voda príliš horúca a samozrejme, ani studená. Teplotu vody vždy odmerajte, ideálna je okolo 37 oC. Kúpanie by nemalo u novorodenca trvať viac ako 5 minút, aby sme predišli vysušeniu pokožky. Bábätko by sa nemalo kúpať príliš často, ideálne je dva až trikrát týždenne, pretože každodenné kúpanie môže pokožku nadmerne vysušiť.

Po kúpaní je dôležité pokožku jemne osušiť mäkkým uterákom a naniesť detský krém alebo olej, čo pomáha uzamknúť vlhkosť a udržať pokožku hydratovanú. Olej jemne vmasírujte do pokožky bábätka, môžete mu pritom aj spievať alebo sa pokojne prihovárať. Masáž dieťatka je príjemným rituálom pred spaním. 

Zapareniny

Pokožku zadočka vždy dôkladne očistite od zvyškov moču a stolice, najlepšie pod tečúcou vodou s použitím jemného detského mydla. V prípade, že to nie je možné, použite jemné čistiace obrúsky. Ak je pokožka v oblasti zadočka, slabín a genitálií podráždená, použite špeciálnu ochrannú masť o veľkosti hrášku. Medzi prebaľovaniami nechajte dieťatko bez plienky – bábätká to milujú a pokožke to prospieva.

Oblečenie

Vyberajte oblečenie z materiálov, ktoré sú jemné a bavlnené. Drsné a umelé tkaniny môžu citlivú pokožku bábätka podráždiť. Znakom, že niečo nie je v poriadku, môže byť začervenanie, vyrážky alebo iné príznaky podráždenia pokožky, na ktoré je potrebné okamžite reagovať, pretože môžu byť znakom alergickej reakcie alebo prejavom citlivosti na určité produkty. Prírodné tkaniny zvoľte aj pri uterákoch, osuškách a iných tkaninách, s ktorými prichádza dieťatko do kontaktu. Pravidelné kontroly pokožky, najmä v oblastiach pod plienkou a na záhyboch, sú nevyhnutné, aby sme si boli istí, že pokožka je zdravá a bez podráždení. 

Chráňte pokožku dieťatka pred nepriaznivým počasím

V chladných alebo veterných dňoch je dôležité chrániť pokožku bábätka pred nepriaznivým počasím ochrannými krémami a v teplých mesiacoch zase pred slnkom. Nezabúdajte ani na pokrývku hlavy. 

Všetko, čo potrebujete k výbavičke na starostlivosť o pokožku bábätku, nájdete v kamennom obchode dm drogerie markt alebo online na www.mojadm.sk.

Toto sa vám z dm drogerie markt môže zísť

 Ako sa postarať o jemnú pokožku bábätka

  • babylove vlhčené utierky, 4 x 80 ks
    Vlhčené utierky jemne čistia a ošetrujú citlivú pokožku dieťaťa už od narodenia. Vďaka zloženiu s čistými rastlinnými zložkami sú obzvlášť mäkké a extra sacie. Jemný krém s mandľovým extraktom zvlhčuje a zlepšuje stav pokožky a môže zabrániť podráždeniu pokožky v namáhanej plienkovej oblasti. Sú vhodné na šetrné čistenie rúk, tváre a tela citlivej pokožky detí i dospelých.
  • babylove umývací balzam, 500 ml
    Vďaka obsahu 1/3 hydratačného telového mlieka ošetruje jemnú detskú pokožku a intenzívne ju hydratuje. Obzvlášť jemné ošetrujúce zloženie s mandľovým olejom, panthenolom a slnečnicovým olejom chráni pokožku pred vysúšaním a udržiava ju v prirodzenej rovnováhe. Navyše, neobsahuje parfumy, nedráždi oči a je šetrný k citlivej detskej pokožke. 
  • babylove telové mlieko, 250 ml
    Ľahké ošetrujúce telové mlieko sa dokonale postará o pokožku dieťaťa. Jemná receptúra s rumančekom a slnečnicovým olejom intenzívne vyživuje, ošetruje a chráni suchú a jemnú detskú pokožku. Zároveň podporuje prirodzenú ochrannú funkciu pokožky a zvláčňuje ju. Textúra sa ľahko nanáša, rýchlo sa vstrebáva. 
  • babylove sprej na opaľovanie, 150 ml
    Detský sprej na opaľovanie s OF 50+ ponúka veľmi vysokú ochranu pred spálením. Je navrhnutý špeciálne pre potreby jemnej a citlivej detskej pokožky. Vďaka vysokému ochrannému faktoru je pokožka optimálne a okamžite chránená. Vodoodolné zloženie je jemné a zodpovedá požiadavkám detskej pokožky. Bez obsahu parfumov, oktokrylénov a nanočastíc. 
  • babylove šampón a pena do kúpeľa 2 v 1, 250 ml
    Jemná receptúra s panthenolom čistí pokožku veľmi jemne, dôkladne a bez vysúšania, vyživuje vlasy a zanecháva ich zdravé a lesklé. Navyše, neobsahuje parfumy, je vhodný pre suchú a citlivú pokožku so sklonom k alergiám. 
  • babylove krém proti zapareninám, 150 ml
    Výživný krém proti zapareninám s obsahom mandľového oleja a oxidu zinočnatého chráni citlivú a zaparenú detskú pokožku pred vlhkosťou v plienkovej oblasti a podporuje upokojenie podráždenej pokožky. S krémom  bude pokožka dieťaťa optimálne vyživená a dlhodobo chránená pred vlhkosťou a zapareninami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: