7 vecí, ktoré urobia prvý rok s bábätkom krajším

Nataša Klariská | 25. október 2016
babetko stoji s mamou

Niekedy si robíme starosti z vecí, z ktorých by sme vôbec nemuseli. Zbytočne riešime problémy, ktoré problémami ani nie sú. Tak užívajte si a neriešte! :)

1. Požiadať o pomoc – neznamená, že ste neschopná matka!

Niekedy neexistuje žiadny iný spôsob na to, aby sme sa dostali z bodu A do bodu B. Požiadať o pomoc nie je žiadna hanba. Treba si iba povedať, že by sme to zvládli aj samy, len by nám to zabralo dvakrát toľko času, ktorý môžeme využiť aj efektívnejšie.  

2. Deti potrebujú oveľa menej vecí, ako si myslíte

Áno, žijeme vo svete, v ktorom výrobcovia vytvárajú naše potreby a my máme pocit, že elektrická kolíska je vec, bez ktorej sa nezaobídeme. Spomeňte si, koľko vecí ste ako dieťa mali vy a či ste k šťastnému detstvu potrebovali všetky tie vymoženosti, ktorých sú teraz plné obchody.  

3. Spiace bábätko = spiaca mama

Jednoduché to určite nie je, pokiaľ teda nemáte doma malého „spachtoša“. Skúsené mamičky vám povedia, že nájsť ten správny kľúč k uspávaniu potrvá aj rok. Funguje tu však jednoduchá matematika: spiace dieťa = spiaca mama. Vždy, keď dieťa spí, spite aj vy, spánok je prospešný aj pre dospelých.  

Prečítajte si aj: Rozumiete plaču svojho bábätka?

4. Mamičkovskú rivalitu neberte príliš vážne

Viete, že vývoj dieťa je veľmi individuálna záležitosť. To, že susedkina dcérka dokáže udržať hlavičku, a váš poklad ešte nie, neznamená, že s vaším dieťaťom nie je niečo v poriadku. Samozrejme, porovnávaniu sa nevyhnete, len si skúste určiť svoje hranice a nenechajte sa pohltiť pochybnosťami.  

Prečítajte si aj: Ako stimulovať bábätko k dvíhaniu hlavičky?

5.  Vy a vaše dieťatko nie ste siamské dvojčatá

Nie je nič krajšie,  ako sa maznať a mojkať so svojím dieťatkom, ale niekedy nezaškodí, keď si od seba trochu oddýchnete. Nemajte výčitky svedomia a pokojne ho na pár hodín zverte oteckovi alebo starým rodičom.  

6. Užívajte si každý okamih

„Už nech trochu podrastie,“ možno si hovoríte. Ale deti rastú tak rýchlo, že si ani neuvedomíte a ocitnete sa na ich maturitnom večierku. Všetky okamihy sú jedinečné a nikdy sa už nevrátia späť, preto si ich vychutnávajte. A túto radosť (OK, popretkávanú aj nejakými tými starosťami :) ) si nenechajte nikým pokaziť!  

Prečítajte si aj: Starostlivosť o novorodenca v kocke

7. Počúvajte svoju intuíciu...

Iste,  sú veci, na ktoré vás upozornia iní a ktoré sa musíte naučiť,  napríklad, ako dieťa správne držať, aká poloha na spanie je najvhodnejšia. Nezabúdajte však, že vy ste jeho mama a vaša intuícia je najdôležitejšia. Ak máte pocit, že to alebo ono by bolo pre vaše dieťa najlepšie, tak to tak určite bude. Nebojte sa veci robiť tak, ako ich cítite. 

Mohlo by vás zaujímať aj: Vývoj Vášho bábätka mesiac po mesiaci

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: