Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Antibiotiká

    , Autor: aktiz2

    Dobrý deň, mám 14 mesačnú dcéru, ktorú stále dojčím. Mám však problém so zubom, tak mi dali užívať antibiotiká Augmentin 625 mg. Chcem sa spýtať, mám prestať dojčiť, či je to bezpečné pre dieťa a možem pokračovať ? Bojím sa, aby som jej neuškodila. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S týmito antibiotikami môžete pokojne dojčiť. Užívajte probiotika a môžete dávať probiotika aj dieťatku.

Podobné otázky

  • Užívanie antibiotík počas dojčenia

    , Autor: LuciaEliška

    Dobrý deň,
    užívam antibiotiká Augmentin 875mg/125mg, kvôli zubu ktorý musí byť odstránený chirurgicky.. Môžem pri nich dojčiť?? Tiež budem v lokálnej anestézii pri trhaní, ako dlho nemôžem dojčiť??

  • Dojčenie a lieky

    , Autor: Kristína20

    Dobrý deň, chcem sa opýtať som prechladnutá zo spodu, močove cesty.. tak či môžem brať antibiotika biseptol alebo zinnat? Alebo viete mi nejake odporučiť ktoré môžem? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete pri dojčení aj Biseptol aj Zinnat, ale Zinnat je bezpečnejší, lebo nemusíte obmedzovať kyslé a vitaminy C

  • Dojčenie a antibiotikum dieťaťa a matky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážená pani doktorka,
    veľmi pekne Vás prosím o radu.
    Dcérka má 13 mesiacov, je stále kojená a rada by som v tom aj pokračovala. Momentálne užíva FOREXO, dnes je tomu už piaty deň, 5 ml/12 hod. Ja som dnes dostala antibiotikum UNASYN 375mg na zápal močových ciest. Zatiaľ ho mám predpísaný na 6 dní. Rada by som ju kojila aj naďalej, ale obávam sa, či to nemôže mať nejaký vplyv na užívanie jej lieku a či jej to nemôže uškodiť.
    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a ostávam so srdečným pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, prečo dieťatko užíva uvedený liek. V každom prípade ak je potrebné, aby ho užíval musí ho doužívať podľa rady lekára. Unasyn tiež nie je kontrainidkáciou dojčenia, takže môžete dojčiť aj pri jeho užívaní. Každé z uvedených antibiotík patrí do inej skupiny, takže nejakej sumácie liekov, prípadného predávkovania sa nemusíte obávať. Obe antibiotiká sú širokospektrálne, bolo by vhodné, aaby ste aj vy aj dieťa užívali probiotika, najmenej ešte 3 týždne po ukončení antibiotickej liečby.

  • Lieky počas dojčenia

    , Autor: rohlenka

    Dobrý deň.
    Zaujímal by ma Váš názor na užívanie domperidonu počas dojčenia...? Je jeho užívanie nejak škodlivé pre dieťa? - kedže všetko prechádza do mlieka...ako aj ATB či antihypertenzíva... Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Platí zásada, že matka musí byť zdravá, aby mohla dieťatko dojčiť a starať sa o neho. Takže ak je nevyhnutné, aby užívala nejaké lieky, v zásade je len veľmi málo liekov, ktoré je počas dojčenia úplne zakázané kontraindikované užívať. Všetky lieky však majú byť podávané s rozvahou a len v nutných, niekedy až život zachranújúcich dôvodoch.
    Antibiotika je možné podávať v zásade všetky, okrem tetracyklínových. Antihypertenzíva niektoé áno, niekoté sú menej vhodnejšie. Tiež je dôležité sa o tom konkrétne poradiť s lekárom. Čo sa týka domperidonu je to liek počas dojčenia kontraindikovaný! On má vymedzené indikácie a jeho používanie ako lieku proti zvracaniu, pokiaľ to nie je špecifický dôvod zvracania / liečba chemoterapeutikamia a podobne/ teda na bežné zvracanie pri infekcii zažívacieho traktu je kontraidnkované! V žiadnom prípade sa neodporúča. Pokial vás to zaujíma v súvislosti s preparátom Costi, tak ten by som počas dojčenia nepoužívala vôbec!!!!!!!!Tieto lieky môžu mať závažné vedľajšie účinky, ktoré sa ani po vysadení lieku nemusia upraviť. Užívanie takéhoto lieku je hlavne škodlivé pre matku / ale môže byť aj pre dieťa/. Ako som opakovane napísala: dieťa potrebuje zdravú matku, aby sa o neho mohla starať.

  • opakovane chorý a k tomu teraz pleseň

    , Autor: zuzulik

    Dobrý deň p.doktorka, prosím vás o radu...náš malý synček a má 10 mesiacov opakovane bol doteraz chorý, už asi 8 krát, stále hnisavá angína a naša Dr.len do neho dookola tlačí ATB, zaberú na 2-3 týždne a zasa je chorý.posledný krát ako som bola pri nej tak som sa pýtala či netreba spraviť nejaké výtery alebo odbery či nemá bacila..a tak povedala, že spravíme..no výsledky ukázali, že má streptokoka a hemofilia..tlačila do neho ATB čo vôbec nezaberali a opätovné testy potvrdili, že bacila stále má a k tomu nám oznámila, že má aj pleseň v črevách a poslala nás k alergologovi a z jeho hľadiska bolo doteraz všetko v poriadku a na gastro ideme budúci týždeň...tvrdí, že musela som mu musela dávať sladkosti,ale tie ešte nepapá, max.brumík raz do týždňa.prosím poraďte čo by sme mali spraviť..už som veľmi zúfala keď synček je stále chorý a nie a nie byť v poriadku...už som veľmi zúfala a o tej plesni mi vravela dosť tak až sa bojím.ďakujem vám za každú rada..Ďakujem,s pozdravom Zuzka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa, ale na okraj začnem tým, že desať mesačné dieťa nemá čo konzumovať brumík! naozaj, odporúčam ho najskôr po treťom roku veku.
    Časté ochorenie vášho synčeka je naozaj závažná vec! Myslím, že pleseň v zažívacom trakte je dôsledkom opakovanej liečby antibiotikami. Odporúčam dlhdobo podávať probiotika.
    Čo sa týka základnej diagnózy, ktorá by mohla byť príčinou opakovaných angín v tomto veku, ktoré sú hnisavé, ak a spraví CRP je vysoké a dieťa má aj vysoké horúčky, treba myslieť na diagnózu periodických horúčok. Divím sa, že alergológ na to nemyslel, možno aj áno a vylúčil to. Čo sa týka nálezov v krku, ak dieťa je choré, horúčka, angína alebo iné ochorenie, je potrebné myslieť na to, že možno treba nasadiť antibiotiká Ak však dieťa nejaví známky bakteriálnehzo ochorenia, výtery ako také nie je potrebné liečiť / a v skutočnosti ani stále robiť./.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: