Výživové odporúčania ÚVZ/WHO
, Autor: Registrovaný používateľ
Dobrý deň pani doktorka,
nedávno som tu podal príspevok o výživových odporúčaniach ÚVZ a WHO pre dojčatá, ktoré zverejnili ani nie pred rokom. Poprosil som Vás o ich zhodnotenie a aplikáciu. Označili ste príspevok za zbytočný a mňa, že robím z výživy modlu. Ostal som veľmi zaskočený, ale došlo mi viacero podporných mailov od rodičov o tom, že mám skúsiť konkrétnejšie alebo potom u odborníka na výživu.
Takže poprosím Vás ak môžem ešte odpoveď na jadro mojej otázky a to, že DOTERAJŠIE dávkovanie bielkovín výrazne PREKRAČUJE AKTUÁLNE odporúčania.
Spomenuli ste odporúčanie na 30-50 g mäsa denne pre vek do 12 mesiacov. Ak vezmeme 50g, vek 12 mesiacov a pridám akúkoľvek obilninu (či ovos, špaldu, jačmeň) v odporúčanom množstve 30g na porciu, tak prídem k záveru, že bielkoviny sú cca na 200% hodnote oproti odporúčaniu ÚVZ/WHO. Zvýšili sa tým samozrejme aj kalórie nad odporúčanie, takže druhý krok by mohol byť len znížiť obilniny a tuky pod odporúčanie, takže obmedzovať vývoj mikrobiómu a nervovej sústavy.
Úplne zjednodušene povedané - jediné potraviny, ktoré mi zapadajú do aktuálneho odporúčania ÚVZ/OVD pre deti tohto veku sú obilniny, zelenina, ovocie a rastlinné oleje. A samozrejme MM/UM.
Môj príspevok ste vnímali ako útok voči Vaším skúsenostiam, ale vôbec tak nebol podaný. Je známe, že odporúčania ÚVZ/WHO sa vyvíjajú a za posledných 10 rokov (čo vychádzajú nové štúdie k črevnému mikrobiómu takmer týždenne) je vidieť trend znižovania odporúčaných dávok bielkovín a hlavne obmedzovanie živočíšných bielkovín na minimum, lebo tie obmedzujú črevný mikrobióm. Je to záver úplne odlišný tomu aký som videl pred 20 rokmi a úplne rozumiem Vášmu odporúčaniu, ktoré je postavené na doterajších skúsenostiach a záveroch.
Pýtam sa ale na zhodnotenie aktuálnych záverov. Aké kritéria ÚVZ/WHO podĺa Vás nezohľadnili oproti tomu čo ste zohľadnili Vy? Aká je výživová výhoda toho uprednostniť v kalorickom profile bielkoviny na úkor sacharidov a tukov pre deti tohoto veku? V čom spočíva rozdiel medzi vplyvom živočíšnych bielkovín na črevný mikrobióm dieťaťa a ich negatívnym vplyvom na mikrobióm dospelého?
Dietológia je veda a riadim sa jej závermi roky. Cítim sa zdravotne oveľa lepšie ako keď som to nesledoval a to isté chcem dopriať mojej dcérke, lebo mi na nej veľmi záleží. Už na sebe som zistil, že je obrovský rozdiel medzi "prospievať/nemať problémy" a "prospievať výborne". Veľmi prosím preto neoznačiť aj túto otázku za zbytočnú. Ďakujem.
Ludenberg