Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Strava synčeka

    , Autor: MonkaHromka

    Dobrý deň, chcela by som si vypočuť nazor, ci je strava nasho 7a pol mesacneho synceka v poriadku. Porodnu vahu mal 3500g a 51cm (narodeny v 38tt). Rastie nam vcelku dost rychlo. Pediater nam nekazal drzat ziadne diety ani nic podobne. Zo zaciatku, prve mesiace sa pytal, kolko mliecka papa a s mojou odpovedou bol spokojny, nekazal nikdy znizit davku alebo nieco take. Vydrzal 4hodiny nepapat. Do 4mesiacov jedol 4x cez den a 2x v noci. Teraz ma Syncek 7a pol mesiaca a ma 74cm a 9,8kg. Ano, mala by som byt rada, ze je zdravy, rastie a netrapime sa s jedenim. Ale akosi mam problem s reakciami ludi, ktori ked ho vidia reaguju nemilo s komentarmi, aky je velky. Ano, patri do hornej hranice tabulkovej normy. Od zaciatku priberal svojim rychlym tempom. Od zaciatku som z toho mala stres a od zaciatku mu kontrolujem prisum stravy. Kojili sme sa velmi kratko, zial. Doteraz mi je to luto. Potom sme sa zacali prikrmovat um. Tam boli dake 2 tyzdne take, ze mozno aj spapal viac ako by mal, kym sme nasli spravnu mieru, kolko ho po kojeni dokrmit. Ale ked sme uz ostali iba na um, dodrziavala som odporucane ml mlieka, aj rozostupy medzi jedlom. Ak bol niekedy hladny a pytal viac, dali sme mu viac tak o 30ml. Naozaj som sa to snazila mat od zaciatku pod kontrolou, ale aj tak rastie svojim tempom a poznamky ludi pocuvam nonstop. Kedze sme sa nekojili, snazim sa byt poctiva aj v prikrmoch. Papa cerstvu stravu, ziadne kupovane vyzivy. Snazim sa kupovat domace, lokalne potraviny, pokial je ta moznost. S prikrmami sme zacali v 4 a pol mesiaci. Dlho sme jedli cisto zeleninu, pridavali sme maso, obilniny a az potom ovocie. Zeleninu ma velmi rad, ovocie paradoxne az tak nie. Takze ani toho cukru do seba tolko neda. Nas jedalnicek je v sucasnosti nasledovny.
    Rano cca o pol 8 az 8 papa 180ml mlieka, potom ma o 11 hod obed 180g (zelenina, maso, zltok, cervena sosovica, ryza atd co mame zavedene), olovrant ma cca o pol3 az 3 hod. niekedy mlieko 150ml, ked nestiham nachystat, ale vacsinou ma ovocie cca 120g, vecer ma kasu 180ml o pol6 az 6tej. Kombinujem ju so zeleninou alebo ovocim. Robim obilninove, ryzove kase s vodou, neochutene, bez cukru a teda ja ich ochutim zeleninou alebo ovocim. Pred spanim vypije este mliecko. Co je medzi 8mou az 9tou. Vypije 180ml a aj to sme znizili na 150ml. V noci papa 1x, papaval 180, ale znizovala som to postupne a zatial sme to znizilo na 120ml. Skusam mu ponuknut vodu, ak je iba smadny, alebo sa potrebuje ukludnit cucanim. V podstate cca od 4mesiaca papa iba 1x v noci a zvysok davam vodicku. Nocne mlieko sa snazim postupne znizovamim odburat, kedze vraj po pol roku je to iba zlozvyk a nie hlad. Co aj moze byt, lebo uz sme mali zo 3x noc aj taku, ze nepapal vobec a nevadilo mu to.
    Je to velke mnozstvo co spapa, alebo je to v poriadku? Je moznost, ze sa mu tento rychly rast postupne spomali? V 4m mal cca 8kg a teraz v 7a pol mesiaci mal 9,8kg. Predtym naberal co mesiac to kilo a aj viac. Teraz to uz ide pomenej. Ale je aj dlhy, aktualne 74cm. Aj ked my s manzelom sme tak priemerne vysoky. Ja mam 167cm a manzel 180cm.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vôbec sa netrápte, dieťa je primerane veľké na svoj veku, niektorí ľudia sú hlúpi, s tým sa treba zmieriť.
    Jedálníček má dobrý, len tú vodu dávať od smädu nie na ukľudnenie cuckaním, existuje aj otrava vodou, keby jej pil veľa, a to nehovorím o nešťastí, keď tie deti večne pijú sladký čaj!
    Takže ráno mlieko, od deviateho mesiaca môže aj jogurt, dopoludnia by som dala ovocie, ale ak nestíha desiatu a obed má zavčasu tak mäsosozelneinový príkrm, mäso denne cca 30-50 gramov. Odpoludnia po spánku je veľmi dobré mlieko, alebo neskôr jogurt. Večer mliečnu kašu pokojne, krupicu, ovsenú výnimočne ak dobre kaká ryžovú alebo aj kukuričnú. Neodporúčam celozrnné, pohánkové, prosové kaše. Môže samozrejme dochutiť ovocím, zeleninou. pred spaním mlieko. V noci do deviateho mesiaca môže mlieko ale neskôr podať vodu, prvé noci môžu byť ťažké ale potom si zvykne a možno nebude chcieť nič. Namiesto ovocia môžete podať 50 ml šťavy, ideálne hipp ovocnej samozrejme, to nie je od smädu, to je ovocný príkrm. Z reakcií ľudí, že je veľký si nič nerobte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: