Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zvracanie

    , Autor: Vejuska 07

    Dobry den pani doktorka. Chcela by som sa opytat ci by ste mi aspon vy vedeli poradit co mam robit. Mam 15 mesacneho syna a stale sa trapime s jedenim. Mame taky problem ze mixovanu stravu pekne spapa ale momentalne ak prehltne vacsi kusok alebo nieco tuhsie hned mi zacne zvracat. Ani dzus alebo ine tekutiny okrem caju tiez v sebe neudrzi a ho napina a zvracia. Nasa doktorka povedala mam cakat do dvoch rokov a ist na gastro. Ale mne to pride dlho cakat a neurobit nejake ine vesetrenie alebo nieco. Vidim na nom ze chce skusit aj chrumky detske alebo piskoty ale hned ako skusy zje jeden maly kusok uz zvracia a uz sa boji on sam dat nieco do ust. Za skoru odpoved vopred dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bývy to u detí, každé sa naučí papať tuhšie veci inokedy.
    Ak je to však naozaj tak, že akékoľvek tuhšie sústo vracia, poslala by som dieťatko najprv na vyšetrenie na ORL. Môže ísť o nejakú poruchu prehĺtania, aj keď je to enormne vzácne. Postupne by som možno začala síce podávať mixovanú stravu, dieťa sa predsa musí najesť ale dala tam troška len popučeného nie celkom mixovaného príkrmu

Podobné otázky

  • poradenie

    , Autor: rusaveri

    Dobry den pani doktorka, chcela by som sa Vas opytat na dve veci. Mojej dcere 2 tyzdne po narodeni diagnostikovali ABKM cely rok bola na specialnom mlieku teraz ma uz 7rokov a posledny tyzden ju boli brusko hlavne po zjedeni mliecneho jedla je mozne, ze by sa jej alergia zacala vracat? A este by som Vas chcela poprosit o radu. Velmi zle sa stravuje a pri kazdom jedle ju napina na zvracanie mali by sme navstivit psychologa ? Lebo ja uz neviem ako ju presvedit aby sa najedla. Samozrejme so sladkym jedlom nema problem. Velmi pekne Vam dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Oba symptómy: bolesti bruška aj napínanie na zvracanie po jedle sú vážne príznaky, symptómy, ktoré by ste mali riešiť so svojim lekárom. Oba môžu byť príznakom organického ochorenia . teda ochorenia zažívacieho traktu ako takého ale môžu byť taktiež príznakom psychického napätia dieťaťa, z rôznych príčin, / škola, sťahovanie, problémy v kolektíve, strata blízkeho, rozchod rodičov/, to musíte najlepšie vedieť vy, či niečo také je možné. V každom prípade radím navštíviť lekára. ABKM sa môže znova prejaviť, takto samôže prejaviť a celiakia a mnohé iné ochorenia.

  • nechutenstvo

    , Autor: mataka

    Dobrý deň, mám 2ročného synčeka, ktorý odmieta jesť. Jeho denné menu sa skladá z jogurtov, chleba, mlieka s cerealiami, ovocia, čistá voda alebo riedená šťava. Už 9 mesiacov nechce teplú stravu, žiadnu polievku, mäso s prílohou ani zeleninu. Ochutná jednu lyžičku a odpovie nechcem. Dovtedy papal všetky príkrmy bez problémov. Ako to môžem napraviť? Vysvetľovanie, kŕmenie hračiek, či mňa nepomáha ani opätovný návrat k príkrom.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To je ťažká otázka. On pravdepodobne čo sa týka energie, je tým, čo uvádzate dostatočne zásobený, tým, čo uvádzate, že papá. Taktiež príjem bielkovín a vápnika, aj vitamínov je pravdepodobne dostatočný. To sa odráža v tom, či má primeranú hmotnosť, rastie a správne sa vyvíja / hlavne vývoj reči/. Musíte sa vrátiť do obdobia pred tými deviatimi mesiacmi: čo sa stalo? Nezjedol niečo, z čoho mu bolo zle / hnačka, zvracanie, grganieaa podobne/, nemal niečo, čo bolo horúce, dusil sa s tým? Nestalo sa v tom čase, pre neho negatívne: presťahovanie, nástup do jaslí, rozpad rodiny a podobne. To všetko môžemať vplyv na to, že prestal jesť. Okrem toho je dôležité ako papá. Dieťa má mať denne 5 porcií, prípadne ešte druhú večeru pred spaním, čo v tomto veku môže byť mlieko. Taktiež treba zhodnotiť, či dieťa nie je preťažované" šport, veľa chodenia, nepoužívanie kočiarika na prechádzky, nedostatok spánku, zvýšená únava: to všetko vedei k tomu, že dieťa je unavené a ľahšie spapá jedlo, ktoré netreba prežúvať hrýzť , čo sú práve mliečne výrobky. Niekedy môže byť príčinou nechutenstva aj ochorenie, v prvom rade treba vylúčiť chudokrvnsoť. Inou možnosťou takéhoto preferovanie len určitých, nemeniacich sa potravín môžu byť aj rôzne poruchy psychického charakteru. Sama musít zhodnotiť, ktoý dôvod by to mohol byť a v každom prípade je vhodné sa poradiť s vašou lekárkou. Na druhej strane by to mohla byť aj prechodná záležitosť / neprimeraná únava by mohla byť hlavným dôvodom/ a po čase sa stav upraví.

  • mäso

    , Autor: 92063

    Prosím poradte mi,mám 11 ročného syna,ktorý vôbec nechce jest mäso.Inak je zdravý ,iba pohľad na mäso ho priam nadrapuje na zvracanie.čo mám robiť ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nedávať mu m§so nasilu, neukazvať mu surové mäso. Je potrebné zabezpečiť kvalitnú stravu s dostatkom strukovín, zeleniny, ovocia, mlieka, mliečnych výrobko. Teraz však začne rásť a opakovane som videla ťažké stavy chudokrvnosti u detí, ktoré nekonzumovali mäso. Je potrebné skontrolovať krvný obraz. Tiež je vhodné poradiť sa s lekárom alebo stravovacím poradcom / existujú aj na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva/ čo môže byť príčinou odporu k masu. Môžu to byť príčiny psychické, filozofické ale aj nejaká porucha metabolzmu.

  • Odmieta tuhu stavu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Môj malý synček ma 19.mesiacov a nechce papkať mäso keď ho pripravujem ako na druhe jedlo,stále ho napínalo na zvracanie keď to bolo tuhe-hustejšie nez polievka.Proste chce len polievky a to len tak vývarové ale keď mu dám mäso do polievky tak ho zje ale to len trocha.Neviem ako ho mam naučiť jest tuhu stavu,ved už by mal jest skoro všetko...Pri staršej dcére som s tým nikdy namala problém.Veľmi ma to trápy.Prosím poraďte mi.Vopred Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nech vás to vôbec netrápi. každé dieťa je iné a jesť sa učia tiež rôzne. Základom jeho obeda by mal byť ako ja hovorím stále mäsosozelninový guláš, ak mu chutí len jeden, tak nie je prblém aj každý den rovnaký, obmena je možná aj tak, že uvaríte bežnú polievku / napr. rajčinovú, brokolicovú a pod/ pre rodinu ale vyvaríte tam kúsok dobrého mäsa, ktoré potom pre dieťa do polievky rozkrájate alebo pretlačíte na cesnakovom lise / 6x týždenne/. Tým dostal čo potreboval ako základ , teda ten guľáš a ako druhé si vezme niečo zo stole, teda od obeda s tým, že musí to mať konzistenciu takú, ktorú už zvláda v puse spracovať, teda skôr mäkkú. Nebojte sa, jesť sa naučí!

  • mixovana strava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka.MOj syn ma 14 mesiacov.Problem mame v tom,ze ked mu dam na obed stravu ktora nie je pomixovana vela nezje,jedno susto ak ho nevypluje momula v ustach tak dlho ze pri tom starnem. Dost dlho mal problem ze ho napinalo na zvracanie ked mal vacsi kus v ustach.Teraz stym uz problem nema ale zje mi len 3-4 lyzicky a to nam trva pol hodinu:-( ma 8 zubou a idu mu dalsie styri.Mam mu aj nadalej jedlo mixovat alebo mam vydrzat a davat mu stravu nepomixovanu? A este by som sa chcela opytat ci uz ma mat na obed dva chody? (to budeme pri jednom obede do jeho puberty) Za odpoved vam moc dakujem:-)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa sa v tomto veku len učí jesť!!! Hlavný chod má byť preto zeleninovmäsová polievka, príkrm, ako prvý chod: môže to byť aj jednozložková polievka, napr. brokolicová a má tam byť / v tom zeleninovom príkrme či polievke/ 6x týždenn malý kúsok mäsa ktorý rozmixujete alebo pretlačíte na cesnakovom lise. To je základ jeho obedného jedla, ste spokojná, že mal mäso, zelninu, niekedy ajržu alebo cestovinu. Druhé jedlo sú už kúsky, ktoré môže spapať / teda mäkké, malé/ a tie nie sú na zasyténei / to bola tá polievkaaú ale na to, aby sa učil jesť. Tkto to môže trvať až do tretieho roka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: