Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Stravovanie 9 mesacneho babatka

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka,
    Chcela by som sa opytat na stravovanie nasho 9 mesacneho chlapceka. Je kojeny, s prikrmami sme zacali v 6 mesiacoch, stale nie je bohvieaky jedak, pred mesiacom sa ako-tak rozpapal, no posledne 2 tyzdne bol chory, teploty a kasel, to sa chcel iba kojit, uz je skoro zdravy, no odvtedy papa este menej. V noci sa koji kazde 2 hodiny, niekedy vydrzi dlhsie, niekedy aj po hodine "buntosi". Na ranajky mu podavam babylove 3-zrnnu kasu zarobenu do vody, spapa asi 100 ml, desiata ovocie, jablcko banan alebo jablcko mrkvicka, jablcko detsky keksik, predtym spapal, teraz ani usta neotvori, detsku vyzivu spapa, no nemal by dostavat skor cerstve ovocie? Na obed masovo-zeleninovy prikrm, nikdy nezjedol viac ako 10 lyziciek, vacsinou tak nanajvys 5-7 a plac. Zeleninu aj maso obmienam, pripadne podam nas vyvar z korenovej zeleniny, neosoleny, pripadne nasu neosolenu mixovanu kremovu polievku brokolicovu, tekvicovu, a do nej zvlast uvarim masko, alebo uvarim napr. zemiak, mrkvu, cuketu, masko, popucim alebo pretriem cez sitko, ale mam pocit, ze nic mu poriadne nechuti. Na ten obedny prikrm mi ani usta neotvori, ja mu dam do rucky druhu prazdnu lyzicku, on sa s nou hra, obzuva ju a pomedzi to ho krmim. Poobede sa iba koji, kolko si vypyta, a na veceru babylove mliecnu kasu griess, tiez asi 100 ml, pred spanim sa este koji. Vazi 8400 g, inak sa mi zda spokojny, culy, plazi sa, dviha sa na kolienka, este nesedi nestvornozkuje, zubok ziadny. Nasa doktorka tvrdi, ze to su vsetko zubky. Starsia dcerka mi v tomto veku zjedla vsetko, aj 180 ml, este sa hnevala ked bol prazdny tanier, tak som neista... Dakujem za vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každé dieťa je iné. teraz po chorobe ho do jedla nenúťte.
    Ovocie môže pravdaže aj surové, ale v žiadnom prípade nie kyslé. Do roka len také, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu. Nie je problém aj komerčne pripravené ovocné príkrmy / prípadne aj zeleninovo mäsové/ bývajú pripravené z kvalitných, sledovaných surovín.
    Aj ráno by mohol mliečnu kašu ale potom už dopludnia len ovocie, keksík skôr až odpoludnia, v tomto veku na olovrant môže dostať aj jogurt.
    Určite ho nenúťte do jedla ale pravidlen mu ho ponúkajte, tak ako ste to robili doposiaľ.
    Podľ dostupnej literatúry by sa v tomto veku nemal kojiť viackrát ako trikrát za deň. Keď je chorý sa to dodržať nedá ale po rekonvalscencii to môžete skúsiť. Le žiadnu paniku, papť určite začne!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: