Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Jedalnicek v 11 mesiacoch

    , Autor: petusa

    Dobrý deň, chcem sa poradí ohľadom jedálnička lebo nie sme veľký pápkači. Začali sme 11 mesiac a máme 7200g. Mala dostáva odsate Mm od 10 mesiaca, kedy som kvôli zubom prestala kojiť. Možem zaradiť už olovrant alebo ako upraviť jedálniček, aby sme papali aj dosť mliecka? Náš jedalniček vyzerá nasledovne:
    5-6 h Mm 160ml
    8-9 h ovocie s trochou kaše lebo inak ho nespapa ( hruška, jablko, marhula) banán nechce
    10 h Mm 60 ml pred spaním ( rituál)
    12:30-13.00 zeleninovom- mäsový prikrm a 2x do týždňa žĺtok.
    15.30 h Mm 150 ml
    18-19 h Kaša s Mm alebo chlebík s maslom
    20 h Mm 90ml
    Z obedneho prikrmu spapa tak 100. Ovocie a kašu okolo 70. Cez deň podávam ešte vodu a to vypije 160 ml. Chcela by som zaradiť už jogurt, cotagge syr alebo co ešte môžem z mliečnych výrobkov? Lebo nasa pediatricka povedala, ze mozme vsetko tvaroch, pribinacik..., co mne sa zda skoro pre 11 mesacne dieta. Ryžu nedávam, lebo niekedy máme problém so stolicou. Dakujem Vam

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nechcem byť zlá ale vaša pediatrička asi necodí na žiadne semináe a nečíta odbornú literatúru. Pribináčik a všetko na báze tvarohu sa odporúča až po prvom roku života, pretože je to koncentrát bielkovín kravského mlieka...........
    Jedálníček do roka a po roku sa zásadne mení. Jedálníček vášho bábätka je v poriadku, množstvá si dieťatko určí samo, ak je zdravé, správne sa vyvíja nemusí papať viac.
    Po roku môže jedlá na báze tvarohu: tvaroh, cottage cheese, mozarella, rikota, lučina, neúdený eidam, tmavý a svetlý chlebík / v žiadnom prípade nie celozrnný/ tavené syry do dvoch rokov nie, bryndzu, kozie ovčie syry, korbáčiky, hlavne z nepasterizovaného mlieka až po treťom roku života, rovnako ako údeniny / ani tzv. Detské párky, šunku do troch rokov nie/, tiež konzervy / tuniak, paštika/ a jedlá, ktoré obsahujú glutaman sodný/ vegety, masox/. Do šesť roov žiadne huby ani zrejúce syry.
    po roku aj celé vajce, vždy dobre tepelne upravené.
    V zásade môže rodinnú stravu, len mierne osolenú, nie pálivú s uvedenými obmedzeniami. Do jedla nikdy nenútiť. Tiež musíte vedieť, že deti v tomto veku neradi prijímajú nové druhy potravín, netreba z toho robiť paniku, jedného dňa začnú papať všetko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: