Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Jedalnicek 12 mes. dietata, kt. odmieta akekolvek mlieko

    , Autor: trafenahus

    Dobry den pani doktorka,

    chcela by som sa opytat - moj coskoro rocny syn sa ako 11 mesacny sam odstavil od MM napriek tomu, ze som ho mala dostatok. V priebehu niekolkych dni zacal jeho zaujem o dojcenie klesat az sa napokon uplne odmietal prisat, takisto odmietal odstriekane MM vo flaske, rovnako UM zarobene vo flaske. (inak s flaskou problem nema - vodu/caj/stavu pije kedykolvek bez problemov.) Akonahle zisti, zevo flaske je mlieko, odmieta pit). moja otazka je, kedze mmt mlieko vobec nepije, ako mu doplnat potrebny vapnik/vitaminy v pevnej strave? Mmt jeho jedalnicek vyzera cca takto:

    ranajky: jogurt(sem-tam pridam psenicne otruby) + kusky chlebika/kexik
    desiata: ovocie (banan + jablko/hruska/slivka + 2-3 kexy) alebo chleba s avokadom/lekvarom /syrom
    obed: zeleninovomasovy prikrm (maso (telacie, kuracie/hovadzie /morcacie + zemiaky alebo cestoviny + zelenina (mrkva, brokoli, karfiol, paradajka/tekvica, bataty/... )
    olovrant: ovocie s kexom alebo vyziva alebo chlebik s niecim, prip. trocha jogurtu
    vecera: instantna mliecna kasa + ovsene vlocky/pohankove vlacky + kusok ovocia (banan/hruska..)

    Jedol uz aj rybu/pomaranc/mango/paradajku/skusali sme aj kusok ovcieho syra ...zatial vsetko toleruje.

    Ako mu teda vystavat jedalnicek, aby mal dostatok vitaminov? A dalsia otazka, staci ked je kazde 3 hodiny?

    Vopred dakujem za radu,

    Katarina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má jesť 5 až 6 x denne, šieste jedlo je druhá večera, u detí do jedného roka zväčša mlieko, ale keď ho odmieta, tak to nemusí mať.
    Jedálníček nie je zlý ale má niekoľko závažných chýb: deťom do jedného roka nedávame syry, ani tvaroh - je to koncetrát bielkovín kravského mlieka, ale obsahuje aj hodne soli , hlavne tavený. Po roku dávame čerstvé syry typu lučina, cottage cheese, tvaroh, mozarella rickota a odobne. Tavené syra až po druhom roku, bryndzu, ovčie kozie syry, korbáčiky až po treťom roku, hlavne ak sú zo salaša alebo nepasterizovaného mlieka, opakovane sme po nich mali závažné infekcie! Zrejúce syry typu camambert až po šiestom roku. Môžete dávať samozrejme po roku aj syry typu ementál.
    Pozor na rôzne kaše a otruby. otruby by som vôbec nedávala, je to prázdna potravina, samozrejme vhodná na pravidlenú stolicu ale nie u detí: spraví povlak na sliznici a môžu sa horšie vstrebávať živiny, preto tiež nedávame / pre zvýšené množstvo vlákniny/ ani celozrnné výrobky deťom do dvoch rokov.
    Mäso je výborné, mal by ho mať denne, môže dostať už aj šošovicu - zatiaľ červenú, lúpanú, po roku aj iné strukoviny 1 až 2 x týždenne.
    Exotické ovocie a citrusové plod odporúčam tiež až po roku, avokádo po 11tom mesiaci. Ryby ale prevažne sladkovodné alebo lososa môže, určite však nie mäso zo žraloka, mečiara - to odporúčajú odborníci na výživu až po 16tom roku životas, obsahujú veľa solí ťažkých kovov a polychlorované bifenyly. Taktiež huby až po šiestom roku života.
    Pozor aj na iné ryby predátorov ako je tuniak, treska.
    Ak bude mať dostatok mliečnych výrobkov, mäsa a strukovín, tak mu vápnik ani pri odmietaní mlieka ako takého nebude chábať. Môžete však neskôr skúsiť mlieko ponúknuť, do troch rokov odporúčam umelé mlieko, formulu. V Rakúsku dostať aj detské mlieko ako tekutinu nie v prášku. Do varenia po roku môžete použiť bežné mlieko , konzumné alebo smotanu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: