Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pomalé priberanie

    , Autor: 1210mk

    Dobrý deň , mám otázku ohľadom mojej dcéry. Neviem či je v poriadku jej priberanie a rast, 1.10.2013 bola vážená a meraná na poradni mala 9,5kg a 79cm. Teraz ako 20 mesačná má 10,3kg a má 80cm. Narodila sa veľká mala4200kg a 49 cm. Od mala pomalšie priberala, kojená bola len 3mesiace . Doteraz pije umelé mlieko. Stravu má bohatú nezje veliké porcie,ale vie sa napapať. Je pravda že je dosť v pohybe. Neviem či je to v poriadku. Keď vidím ako nás dobiehajú oveľa mladšie deti tak musím nad tým premýšlať. Ďakujem za prečítanie a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je ťažké odpovedať. Je známe, že dieťa v roku svoju pôrodnú hmotnosť strojnásobí, teda mohla pokojne mať aj 12 kg. Podľa tabuliek je dieťatko v medziach normy pre svoj vek. Tabuľky sú samozrejme orientačné. Ak dobre papá, správne sa vyvíja, nie je dôvod na obavy.

Podobné otázky

  • Pomale priberanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den prajem, mam 9 mes. syna, narodil sa v 39. tyz. s porodnou vahou 2000 g a vyskou 46 cm. Pocas 6 mes. krasne priberal, no ako som zacala s prikrmami, zacal pomaly priberat. Teraz ma 9 mes. a len 6900 g. Neviem v com moze byt problem. Spapa rano 150 ml mlieka, na desiatu cca 170-200 g vyzivy, na obed masovo-zeleninovy prikrm cca 200 g, na olovrant mliecnu kasu (alebo jogurt s vlockami alebo s piskotmi) a pred spanim vypije 150 ml mlieka. Mozno aj potrebuje vypit viac mlieka denne, no neviem. Ma vela energie, stale skace, santi, stale je v pohybe, mozno vsetko vybeha, neviem. Prosim poradte nam. Dakujeme velmi pekne. S pozdravom Katarina.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na hmotnosť pri narodení / určite bol hypotrofický novorodenec, neviem, čím to bolo spôsobené, býva to pri zvracaní matky počas tehotenstva alebo u matiek fajčiarok, alebo pri problémoch s placentou/ je jeho terajšia hmotnosť v poriadku, taktiež jedálníček má správny. Nemôžete ho porovnávať s detičkami v okolí, jednak preto, že sa malinký narodil a jednak preto, že každé dieťa je iné.

  • pomale priberanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam takmer 2 rocnu dceru, ktora momentalne vazi 10 kg a meria asi 86 cm. Je velmi sikovna a rozumna, rozprava, takmer vobec nebyva chora. Asi 3 hod. denne sme vonku. Prvych 5 mes. po narodeni priberala uplne vzorovo, no postupne odmietala kojenie a aj s prikrmami sme mali velke problemy. Doteraz ju pri jedle treba zabavat, ak je hladna zje len par lyziciek a uz krici, ze "staci, hotovo". Napr. ak jej dam do ruky rozok, tak si 2x odhryzne a potom ho uz nechce. Jedlo a napoje si sama vypyta len zriedkavo. Sladkosti pritom vobec nepozna.
    Pred rokom sme absolvovali rozne vysetrenia, vratane gastroent., no akurat dva mesiace brala zelezo a celkovo bola zhodnotena ako zdrave dievcatko, no zaroven strasne slaby jedak. Jej priberanie je stale velmi pomale:
    6 mes. - 7 kg
    12 mes. - 9 kg
    23 mes. - 10 kg
    Kedze od jej 15 mes. sme neboli u p. doktorky, zaujima ma, ci si skutocne nemam robit ziadne starosti s jej vahou. Uvedomujem si, ze mala ma pri jedeni vela zlozvykov, no ja ju skutocne neviem inak nakrmit...
    Velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Záleží aj na tom, aký jedáci ste boli vy s manželom a akej ste konštitúcie/ tiež drobnejší ludia?/.Potom je jasné, ke´dže je po vás, bude drobnejšia. Vzhladom na udávanú chudokrvnost, by som navstívila, lekára, prevdepdobne je vhodné krvný obraz prekontrolovat.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: