Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • jedalnicek po 10. mesiaci

    , Autor: zuzi78

    Dobry den.
    Dcerka dovrsila 10. mesiac. Jej jedalnicek momentalne vyzera takto:
    - cca 7:00 dojcenie
    - cca 8:30 ovocna desiata (rozne sezonne ovocie z vlastnej zahrady - jablka, hrusky, broskyne, slivky, hrozno; alebo kupovane zn. Hipp, Hami ak domace nestiham pripravit, nie je poruke), casto primiesam ProBia biely jogurt. Niekedy nadrvim detske susienky, ak je ovocie prilis kysle. Celkove mnozstvo 100-160g
    - cca 11:30 masovozeleninovy obed v celkovom mnozstve 100-200g (podla hladu a chuti - vacsinou cez 150g) - doma varene alebo kupovane zn. Hipp a Hami
    - cca 15:00 dojcenie
    - cca 17:30 - 18:00 kasa - doma varene - krupicna, psenova, pohankova, par krat som skusala aj cicerovu a z cervenej sosovice - obylninu alebo strukovinu varim vo vode a po ochladeni pridam Beba mlieko; alebo instantna zn. Hami alebo Nestle
    - pred spanim dojcenie (uz som skusala podat aj Beba z flase, planujem dojcit do roka, tak chcem, aby dieta poznalo chut a dobre prijalo formulu)
    uz som do jedla pridavala aj zltok, ale nerobim to pravidelne (zabudam)
    Cez den ponukam prevarenu vodu - ked je smadna, pekne pije.
    Hmotnost ma okolo 10kg a meria 72cm.
    Mam niekolko otazok:
    1. co podavat po desiatom mesiaci na olovrant?
    2. ake mnozstvo mlieka by malo dieta vypit za cely den po 10. mesiaci? Ak je dojcene, ako viem ci je to dost? :)
    3. podla mojich informacii by deti mali vajecny bielok az po roku. Zistila som, ze v prikrmoch od Hami od ukonc. 8. mesiaca - ak je cestovina - v zlozeni ma vajce. Po tom ako som si to vsimla som tento prikrm nepodala, ale v minulosti som uz asi dala.
    Znamena to, ze ak nebola reakcia - alergiu dcerka nema - mozem veselo dat aj vajecnu cestovinu? Alebo mam cakat do roka? Moze predcasne podanie alergenu sposobit do buducnosti zvysenie rizika vyskytu alergii?
    4. Cim to je, ze niektore plne dojcene deti priberaju velmi rychlo, ine zase malo? Moje obe dcery boli ako plne dojcene taki mali tuckovia. Mladsia mala v polroku hmotnost 8360g. Dlzka primerana veku.
    Je to roznym zlozenim materskeho mlieka alebo mnozstvom, ktore si deti vypiju?
    Za odpovede vopred velmi pekne dakujem.
    Zuzka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko má pekná jedálníček, pozor na pohánkovú múku, môže nafukovať Pred spaním by som enpodávala strukovinu, ani lúpanú šošovicu, mohla by sa ťažšie tráviť skúste ju dať do obedného mäsosozelninového príkrmu.
    Na olovrant môže jogurt ale aj kojenie, neksôr umelé mlieko.
    Dieťa si vypije pri dojčení kolko chce nie je potrebné to presne kvantifikovať. Celkovo by mal avypiť cca500 až 750ml mlieka, ale to je včítane kaše a jogurtu.
    Podanie akéhokoľvek alergénu, kým je dieťakojené je chránené práve kojením. Bielok naozaj podávame ažpo roku, lebo je považovaný za závažný alergén. Takže vaječné cestoviny by som odložila po roku, ale nemajte obavy žiadnu alergiu ste jej tým nespôsobili.
    Neviem presne, prečo niektoé kojené deti sú drobunké a iné naozaj malé klátiky, ale nikdy nepovažujem kojené dieťa za tučné!!!!!a ani nerišim priberanie. M&slím, že vzhľadom na to, že kojenie je prirodzená výživa, tak dieťa priberá tak, ako je na to geneticky nastavené. Samozrejme existuje jedno ochorenie, kedy je priberanie enormné prízankom ochorenia, ale je vzácne a má aj iné príznaky takže nie je potrebné na neho pri bežnom priberaní zdravého dieťaťa myslieť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: