Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • stravovanie v 9.mesiaci

    , Autor: zugurka

    Dobrý deň, pani doktorka chcem sa spýtať, či môžem začať dávať papať 9. mesačnému dieťaťu jogurty, ak áno tak len biele alebo aj ovocné ? Kaše mu nechutia a chcela by som obmedziť pitie mlieka (UM Beba 2). Náš jedálniček vypadá takto :
    ráno - 180 ml UM
    desiata - jablko alebo hruška, prípadne výživa
    obed - mäsovozeleninový a asi po hodinu pije 180 ml mlieka
    olovrant - ovocie, piškóta - niekedy mlieko
    večer - 180 ml
    Chcela by som obmedziť to pitie mlieka, dávam mu aj čajíky, lebo máme 9 mesiacov a skoro 10 kg. Preto by som chcela zaradiť do jedálnička aj niečo iné. ďakujem Vám veľmi pekne za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čaj nie je potrebné podávať!!!!!!!!!!!!Ponúkajte čistú prevarenú, ochladenú vodu, cca 180 ml na deň. Mlieko nie je dôvod veľmi obmedzovať, mal by vypiť 500 až 750 ml mlieka, včítane mliečnej kaše. V tomto veku by už nemusel po mäsosozeleninovom príkrme dostávať mlieko postupne spapá príkrmu viac. Jedálníček je veľmi pekný, len by v tomto veku už mohol dvakrát týždenne źĺtok, do mäsosozeleninového príkrmu, mäso nevyradíme v ten deň. Striedajte rôzne druhy zeleniny, môžete aj ovocie, v detskej výžive napríklad marhuľu, broskyňu. Po desiatom mesiaci môže raz alebo 2x týždenne šošovicu, červenú, lúpanú do obedného príkrmu. Neobávajte sa hmotnosti akú udávate pre jeho vek. Určite nepomôžete úprave hmotnosti podávaním sladkého čaju namiesto mlieka!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: