Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • actimel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Pani doktorka chcela by som sa spýtat, či može papať 17 mesačné bábo actimel. Jogurty velmi neoblubuje a ovocné mu nerobia dobre. Ďakujem

Podobné otázky

  • Actimel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, prosim vas, moja 2-rocna dcera ma velmi rada Actimel. Je podla vas v poriadku, ze denne vypije 2 flasticky? Na obale nepisu, ze by sa detom mala podavat max 1 flaska denne. Mlieko ako napoj moc nepije, je Actimel povazovany za plnohodnotnu mliecnu davku? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Actomeô je plnohdonotná mliečna dávka, ale ak je tam napísané, koľko môžu deti vypiť, určite by som sa toho držala. je to asi podľa obsahu živých zárodkov probiotik v jednom balení.

  • actimel u dojcata

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    v ramci zavadzania prikrmov som nasej 9,5 mesacnej dcere podavala 5 dni actimel, neochuteny. Momentalne mam pocit, ze som sa unahlila a zvolila mliecny produkt nevhodny pre jej vek, dcera je kojena. Moze to mat negativne dopady na jej zdravie? Prosim Vas o nazov firmy, resp. vyrobku ktory je vhodny pre jej vek / jogurt, kefir, tvarohovy produkt, kysle mlieko, maslo. Na trhu je velka ponuka a ja neviem podla coho presne sa mam orientovat.

    Dakujem

    Ninajova Lucia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Actime by som dal až po roku. určite aj akýkolvek tvarohový produkt/ je tam veľa mliečnej bielkoviyn/.
    Jogurty buď biele s probiotickou florou, ovocie pridať ke´d tak čerstvé.
    Jogurty má firma nestlé, špeciálne detské,
    Existuje mliečno ovcný dezert od firmy , ktorá vyrába sunar, myslím, že sa volá sunárekk.

  • strava po 1. r.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či po dovŕšení 1.r. môže už dieťa konzumovať cibuľu a cesnak, t.j., či môžem pripravovať jedlá dusením cibuli na oleji atď - doteraz sme mäso aj zeleninu dusili len vo vode s lyžičkou oleja a či môžem používať aj trochu sladkej červenej papriky do varenia. Ešte či môže Actimel.
    Ďakujem velmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Actimel môže, cibuľu a cesnak až po druhom skôr v treťom roku, červenú papriku veľmi opatrne. Celý druhý rok je venovaný prechodu na stravu rodiny, pokiaľ je zdravá a racionálne ale je potrebné postupovať opatrne. Bežne na cibuľke varené môžete skúsiť, podobne neskôr pridanie cesanku do varenia, ale v žadnom prípade nie surové, to až do troch rokov.

  • ranajky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani Doktorka mam 18 mesacnu dcerku ktora odmieta ranajky. Hned ako si vstane si pyta pitie. Davam jej bud actimel alebo ovocne stavy. Potom jej darmo davam ranajky nechce papat. Davam jej chlieb alebo rozky, maslo , syr alebo sunku , vajce a nie a nie. Jedine co zje je brumik alebo bebe lodicka. Potom uz cez den papa pekne . Na obed zvycajne masko-morcacie, kuracie alebo zajaca-, s prilohou-zemiaky cestoviny, ryzu. Potom ked vstane poobede ovocie alebo jogurt, mliecny rez. Na veceru jej obvikle davam take iste ako na ranajky a vtedy uz papa pekne. Pred spanim este pijeme mlieko-sojove na odporucanie nasho pediatra. Chcela by som Vas opytat ci je spravne ze nechce ranajky iba to co som napisala?mam ju nukat na ine jedlo-chlieb atd? je to dostatocne jedlo pre nu na rajanky? nechcem aby si zvykla na sladkosti. inac vôbec ine sladkosti nepapa ziadne keksy ani cokoladku jej nedam . dakujem za odpoved Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo pije sojové mlieko je to ťažký alergén a pre deti ho nepovažujem za vhodné. Actimel ráno je vhodný a podľa mňa ajdostatočný, do ničoho iného by som ju nenútila. Ovocnú šťavu v tomto veku riedeenú vodu a maximálne v množstve 50 ml na deň / teda potom riedenú s vodu/.

  • mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Môj 3ročný syn prestal asi v 13tich mesiacoch piť Nutrilon, odmietal ho aj z fľaše, aj z pohára. Obyčajné mlieko nechce ani ako kakao, maximálne raz za týždeň krupicovú kašu večer. Veľmi mu však chutí Actimel, denne musí mať na raňajky 2 dcl a večer niekedy 1dcl, podľa večere. Každý deň má okrem toho jogurt, pribináčik, často robím prívarky so smotanou. Mrzí ma ale to mlieko. Má aj jogurtový Actimel dostatok potrebných látok pre takéto dieťa? Teraz v troch rokoch váži asi 13kg., je ale veľmi živý..Ďakujem za odpoveď. Šimočková.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Su deti, ktore odmietaju mlieko v akjekolvek podobe, teda aj ochutene. Pokial ma vyvazenu stravu, nie je potrebne aby mlieko konzumoval, vsetko je v poriadku, netrapte sa tym.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: