Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • hexavakcína - reakcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 11-mesačnú dcérku a teraz nás čaká tretia dávka očkovania hexavakcínou a prevenarom. Pri druhej dávke mala dcérka nežiaduce účinky pár hodín po očkovaní mala teplotu 38 stupňov a svalové zášklby rúk, nôh a tváre. Tieto zášklby boli viditeľné hlavne v spánku a boli prvú noc nepretržite potom ďalšie dni postupne boli menej intenzívne až sa vytratili. Okrem toho mala opuchnuté miesta vpichu. Plakala po očkovaní asi hodinu v kuse, ale to bol úplný krik. Neviem, či to spolu súvisí ale nedávno nám zistili, že aj slabšie vidí. Bude nosiť okuliarky. Momentálne má dlhšiu dobu cca pol roka suchý nočný kašeľ(nemá pri ňom žiadne iné príznaky ani nádchu ani horúčku) Na jeho príčinu nevieme prísť. Pani doktorka hovorí, že ju to len niečo dráždi, že si to nemám všímať, že dýchanie má čisté. Po tých nežiaducich účinkoch sa obávam tretej dávky vakcíny a preto sa chcem spýtať :
    Či je vhodné jej tu tretiu dávku dávať?
    Aký by malo efekt na jej zdravie keby ju nedostala prípadne dostala neskôr keď bude silnejšia?
    Môže slabší zrak súvisieť s tou vakcínou?
    Či pri očkovaní nevadí, keď má ten suchý kašeľ?
    Ďakujem za Vašu ochotu a odpoveď
    M. Ševčíková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tretiu dávku je potrebné podať, pretože ak by sa nepodala, nie je zabezpečené základné očkovanie a tým ani dostatočná ochrana proti ochoreniam, ktoré sú vo vakcíne obsiahnuté. Maximálny odstup od druhej dávky vakcíny je 12 mesiacov, ale určite neodporúčam takto neskoro očkovať.
    Keďže popisujete záškuby končatín, ešte pred očkovaním by som stav dieťaťa konzultovala s neurológom a očkovanie previdla so zvýšenou opatrnosťou./ určitá prípravva pred očkovaním alebo očkovanie v ambulancii pre komplikácie očkovania/.
    Suchý kašeľ, pokial nie je sprevádzaný inými príznakmi akútneho infektu dýchacích ciest nie je dôvodom neočkovať. Kašeľ u dieťaťa trvajúci pol roka je podľa mňa dôvodom na konzultáciu stavu u špecialistu alergologa alebo pneumologa.
    Zhoršenie zraku s očkovaním nesúvisí ale tiež je potrebné ho doriešiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: