Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Plac po ockovani

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    Mame 4 mesacneho syna, ktory bol pred mesiacom ockovany Hexa + Prevenar + Rotarix.
    Cca 4 hodiny po ockovani zacal velmi plakat - nedalo sa ho utisit hojdanim, nosenim atd. Aj ked od narodenia maval bolesti bruska, neplakal mi takymto sposobom, tak zalostne.
    Teplotu mal iba zvysenu. Asi po 2 hodinach som zavolala lekarke a na jej radu podala nurofen cipok.Maly sa utisil po nurofene a spal velmi hlboko a velmi (netypicky) dlho, nebudil sa na nocne kojenie, az niekedy nadranom. Dalsi 2 dni mal zvysenu teplotu. Zatvrdlinu na pravej nozicke ma doteraz a vpich na lavej mu bolo vidiet este tri tyzdne. A dovtedy priberal 1 kg za mesiac, od ockovania ledva 300 g.
    Moja otazka: Hexa pribalovy letak uvadza, ze treba ockovat so zvysenou opatrnostou ak sa pri predchadzajucom ockovani vyskytol dlhotrvajuci plac.
    Mam problem ho dalej ockovat. Neviem, co mam robit - bojim sa neurologickych nasledkov, ak by som preockovala, lebo viem, ze preockovanim sa mozu problemy rozvinut.
    Je mi jasne, ze kombinovane uz ockovat nedam. Hexa sa vraj u nas neda dostat rozdelena, t. j. do viacerych vakcin. Prosim, napiste mi svoj nazor na uvedenu reakciu a ako "so zvysenou opatrnostou" dalej ockovat. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bola to vystupňovaná reakcia na očkovanie a pri preočkovaní je potrebná opatrnosť. Nie je však dôvod neočkovať ani podávať rozdelené vakcíny, vieme, že reakcia bola na zložku čierneho kašľa. Je niekoľko možností: buď previesť očkovanie v ambulancii pre komplikácie očkovania / aj keď uvedená reakcia nebola komplikácia/. Druhou možnosťou je podanie paracetamolu pred očkovaním alebo bezprostredne po očkovaní, aby nedošlo k zvýšeniu teploty, taktiež je možné podať diazepam 2mg tbl pri očkovaní. pred očkovaním aj po očkovaní podávať po lyžičkách do pusinky roztok glukozy / glukopur / vo vode. Podľa skúseností vieme, že po druhom očkovaní sa už vystupňovaná reakcia neprejavuje.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: