Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Infarix hexa a prevenar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    mam 15 mesacneho synceka a dnes sme dostali poslednu (3.) davku ockovacej davky "hexa vakciny". Prve dve davky dostal syncek v podobe Infarix hexa a Synflorix, pani doktorku pediatricku sme vsak po tychto dvoch davkach zmenili a poslednu davku sme dostali Prevenar. Moze to nejako uskodit, alebo znizit efektivnost ockovania. Nasa nova pani doktorka si to zrejme nevsimla a ja az nasledne doma v ockovacom preukaze. Vopred dakujem za odpoved.

Podobné otázky

  • Infarix hexa a prevenar

    , Autor: ana

    Dobry den pani doktorka,
    mam 5 mesacnu dcerku,ktora bola pre 2 tyzdnami zaockovana druhou davkou Inarixu hexa a Prevenarom(+Rotarix).Ockovanie znasala velmi dobre,najvyssia teplota bola 37,6.Bola sice asi tyzden trosku utlmena,ale teraz je uz znova aktivna.Co ma vsak trapi, je hrcka po Infarixe na pravej nozicke.Aj po pravidelnom masirovani je stale pritomna,dokonca dnes som si vsimla,ze sa k nej akoby pridruzila dalsia mensia hrcka.Prosim Vas,je potrebne to riesit, alebo sa nemame znepokojovat?Ako dlho sa moze hrcka vstrebavat?Vietemi,prosim, vysvetlit preco tieto hrcky vznikaju?Vopred velmi dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to lokálna reakcia na očkovanie. Očkovacia látka je v mieste vpichu a tam sa začínajú imunologické pochody, ktoré vedú k navodeniu imunity. Táto lokálna reakcia , pokial nedojde k zvačšovaniu hrčky, pretrváva aj niekolko meisacov a nevyžaduje liečbu.

  • Infarix hexa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    dcérka má 3,5mesiaca a v pôrodnici bola zaočkovaná na tuberkulózu. Potom v troch mesiacoch infarix hexa a prevenar v jeden deň. Je plne dojčená, mám teraz však obavy lebo som sa dozvedela aké látky obsahujú očkovacie vakcíny a ak mám pravdu povedať mám v tom dosť veľký zmetok, na jednej strane som za očkovanie a na druhej vzhľadom na všelijaké možné vedľajšie účinky a látky vakcíny proti. Mám strach pochopiteľne. Syna skoro už 4ročného som chcela zaočkovať na meningokokaC. Teraz však váham. Absolvoval všetky poviné očkovania a aj prevenar, kliešťová encefalitída. Dcérka bola teraz očkovaná prvou dávkou infarix hexa ako som spomínala, je zdravá a nemala žiadne známky choroby pred očkovaním. A však po očkovaní hneď do pár sekúnd mala neutíšiteľný plač a zbledla, lekárka nám však pred očkovaním robila aj poradňu a poznamenala že počuje šelesť tak sme objednaný na december na kardiológiu. Syn má tiež šelesť ale zistený až v troch rokoch a je len taký z ktorí vekom zmizne. Keďže dcérka zbledla vzali jej hneď krv. výsledky boli v poriadku, plakala asi tak polhodinku a potom až pri prsníku sa ukľudnila a celé zvyšok dňa už len prespala medzi papaniami. Večer stúpla teplota ale nebolo treba podať čípok. Až ráno okolo 6.00 bola teplota nad 38,5 tak čípok podala a potom už teplota len klesla. Mala opuch nožičky ale po obklade dva dni zmyzol. Na druhý deň bola len teplota okolo 37,5 a po večernom kúpaní už teploty neboli a ani ďalší deň. Len bola tri dni viac uspinkaná ako hore. Neviem teraz čo mám robiť, myslím si že to bola reakcia na očkovanie, ak by som sa rozhodla v očkovaní pokračovať, počkala by som na výsledky z kardiológie a hlavne očkovania podstúpiť každé samostatne. Myslíte že by to mohlo mať miernejší priebeh? Bojím sa dosť o svoje deti ako každá matka, o dcérku sa bojím asi najviac lebo po synovi po pôrode asi rok som otehotnela a v treťom mesiaci spontánne potratila a potom sa už dva roky vôbec nedarilo otehotnieť a hľadali príčiny, bolo nám potvrdené že s manželom máme pozitívne protilátky na spermie, čiže otehotnenie tam bolo minimálne. Mali sme po pol roku vtedy podstúpiť liečenie ale na šťastie sa nám nakoniec podarilo otehotnieť. Stratu deti by som už neuniesla. Nechcem nič zanedbať a ani urobiť nesprávne rozhodnutie. Chcem pre svoje deti len to najlepšie sú to najcennejšie čo máme.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia, ktorú popisujete bola popisovaná reakcia na očkovanie: plač, teplota, spavosť. Nie všetky deti takto reagujú, ale niektoré áno. Iste však vidíte, že teraz je dieťatko v poriadku. Súhlasím s vami, aby ste ďalšie očkovanie podstúpili až po vyšetrení u kardiológa, budete pokojnejšia a je to bez problémov možné, interval medzi očkovaniami sa dá posunúť. Taktiež oddeliť očkovanie hexou a prevenarom je možné, aj keď z imunologického hľadiska na to nie je dôvod. Hlavne po výraznejšej reakcii je vaša požiadavka na toto pochopiteľná a určite by som ju ako lekár akcaeptovala.
    Aj vaše obavy z očkovania sú však dôsledkom neopodstatnených, prehnaných informácií antivakcinačných aktivistov, ktoré hraničia až s poplašnými správami. Očkovanie znemaná ochranu zdravia detí pred závažnými ochoreniami, ktorých sa ako starostlivý matka iste obávate a ich priebeh sa s reakciou na očkovanie nedá porovnať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: