Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dobrý deň!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa spýtať, včera som bol so synom na trojmesačnej prehliadke a mala ho lekárka očkovať, ale očkovanie po TBC má škaredé podľa nej, zväčšené, zdurené a tvrdé a tak ho odmietla očkovať, že by to mohlo mať nechcenú rekciu, Chcem sa spýtať, dokedy treba očkovať prvou vakcínou a kedy sa to asi upraví to očkovanie po TBC? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na drujhú otázku, čo sa týka času neviem odpovedať. je treba miesto vpichu aj okolité uzlinky sledovať, ak sa uzlinky zväčšia alebo miesto vpichu sa rozšíri na viac ako 10mm, je potrebné problém riešiť u odborníka. Očkovanie ostatné je potrebné začať čo najkôr ale vždy až pozhojení chráničky po tbc. Vzhľadom na to, že väčšina detí vo vašom okolí je ešte stále očkovaná, tak až na rotavírusy a pneumokoky, ktoré sú stále ohrozením detí, vášmu dieťatku nákazu na očkovaním preventabilné ochorenia nehrozí.

Podobné otázky

  • Druhé očkovanie a salmoneloza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Chcela by som Vás požiadať o radu. 22.9. sme boli prvý-krát očkovaní /1.dávka trojvakcíny v 4 mesiacoch/, následne na to zistili nášmu 5-mesačnému synovi salmonelózu. Na druhé očkovanie sme mali ísť 8.11., ale keďže stále nemá dobré výsledky neuskutočnilo sa. Bolo nám povedané, že salmonela sa môže z tela vypľavovať aj polroka. Zároveň viem že 2. očkovanie by sa malo uskutočniť do 6 týždňov po prvom. Aký postup máme ďalej očakávať ak by výsledky na salmonelozu boli ešte dlhšie pozitívne?ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Druhé očkovanie je žiadúce previesť najneskôr 12 týždňov po prvom očkovaní. Ak dieťa nemá žiadne známky ochorenia na salmonelózu, dobre priberá, to že vylučuje ešte salmonely nie je dôvodom odkladať očkovanie!!!!!!!!!!

  • zapálené miesto po očkovaní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Dcérka bude mať o týždeň 3 mesiace a mala by byť zaočkovaná. Miesto po očkovanú TBC sa jej zapálilo a detská DR. mi ju teraz nezaočkuje. Existuje niečo, čím by som jej ten zápal mohla "vysušiť"? Ďakujem, príjemný deň!
    Sabina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To nie je zápal, to je bilogický proces. Ten prebieha svojim spôsobom, vy len ľahko vydezinfikujte postihnuté miesto, nič nevytláčajte. Urýchlenie procesu zhojenia chráničky nie je v tejto chvíli možné.

  • očkovanie proti tetanu a HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Je možné očkovanie proti tetanu pri užívaní hormonálnej antikoncepcie (Qlaira)? Očkovanie bolo všeobecným lekárom odložené z dôvodu tehotenstva a následného dojčenia. Teraz tieto okolnosti pominuli, tak sa chcem dať zaočkovať.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ani dojčenie ani užívanie kontraceptív / antikoncepcia/ nie je dôvodom odložiť očkovanie.

  • Dôvod povinného očkovania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Mohli by ste mi prosím vysvetliť prečo sa na Slovensku doposiaľ nezrušilo povinné očkovanie 4 dňových novorodencov BCG vakcínou, keď je to celoeurópsky trend. Očkuje sa len v Bulharsku, na Slovensku a v Čechách sa uvažuje o jeho zrušení.
    Druhá otázka: Prečo je na Slovensku povinné očkovanie, keď sa to prieči Dohovoru o ľudských právach a biomedicíne. Akým právom ma chce niekto pokutovať a vláčiť po súdoch? Ja ako matka dieťaťa som zodpovedná za jeho zdravie, kto bude teda zodpovedný za možné vzniknuté vážne nežiadúce účinky vakcín a kto ma ako poškodenú osobu v tomto prípade odškodní? Sú to viacmenej právne otázky, ale ako lekárka by ste mali byť oboznámená aj s touto stánkou veci, keďže nežiadúce účinky vakcinácie nie sú vôbec také výnimočné ako sa uvádza. Sama poznám viacerých ľudí, ktorí boli očkovaním poškodení.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti tuberkuloze v novorodeneckom veku je predmetom diskusie na odborných lekárskych forach ale jeho zrušenie nie je vôbec jednoduché a jednoznačné. Ak by ste sa opýtali lekárov, pracujúcicjh na východnom Slovensku, určite by na zrušenie očkovania mali iný názor, ako lekári, ktorí pracujú v oblastiach s nižším výskytom tohtot ochorenia. je však potrebné vedieť, že toto ochorenie, ak k nemu dôjde,, si už nevyberá, na koho bude v prípade možnosti prenesené A zápal mozgovýczh blán, ku ktorému môže hlavne u malých detí po nákaze mycobacteriou tuberculosis dôjsť je aj v ére antibiotík a vyspelej medicíny smretľným ochorením. Lekári sa nemôžu rozhodovať o takých vážnych veciach ako je zrušenie / ale aj uvedenie / očkovania podľa citov ani novinových článkov, ale podľa vedomostí , výskumov, skúseností a epidemiologickcýh údajov..
    Podľa dohovoru o ľudských právach a právach dieťaťa sme povinní životy detí chrániť a očkovanie je jedným so spôsobov a efektívnych zložiek ochrany zdravia detí,preto je aj zákonne ustanovené ako táto ochrana prebieha, teda bojom proti prenosným ochoreniam, ktorých súčasťou je očkovanie. Kto sa tomuto zákonnému ustanoveniu vzpiera, tento zákon porušuje. Nespochybňujem nežiadúce účinky očkovania, v zmysle ako ich poznáme, teda teplota, horúčka, opuch v mieste vpichu, sú to však na rozdiel od klinického priebehu ochorení proti ktorým očkujeme, reakcie zvládnuteľné. V mojej praxi som za dvadsať rokov očkovala viac ako desaťtisíckrát a ani jedno dieťa nemá žiadne trvalé následky po očkovaní.Štatistiky spred éry očkovania o priebehu epidémií ochorení, proti ktorým očkujeme hovoria o iných počtoch trvalých násedkov a úmrtí.

  • očkovanie detí nar. v r.2008

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Pani doktorka, mám viac otázok:
    1.
    Očkovací kalendár, ktorý je momentálne (13.8.2009) zverejnený na stránke Úradu verej. zdrav. SR, je nezmenený od 1.1.2009, alebo sa počas tohto roka niečo menilo?
    2.
    Je povinné očkovať Prevenarom dieťa narodené koncom októbra 2008?
    3.
    Ako sa volajú vakcíny, ktorými sa takéto dieťa v tomto roku očkovalo a bude očkovať? Je ich viacero druhov proti rovnakým chorobám?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Počas roka sa podľa mojich vedomostí nič nemenilo, pretože sa ani nemalo prečo meniť.
    Dieťa narodené koncom októbra 2008 nie je povinné očkovať.
    Podľa zákona sa deti narodené v roku 2008 povinne očkujú proti tuberkuloze a Infanrixom Hexa / to je názov/ proti šiestim infekčným ochoreniam. Niketoré deti / ak boli očkované po pôrode proti žltačke typu B v prípade, že ich matka je nosičkou tothoto vírusu/, tak sa očkujú Infanrixom penta / Infanrix HIB Polio/

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: