Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Povinne ockovanie v troch mesiacoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcem sa opytat, ci neprekaza, ze povinne ockovanie v troch mesiacoch zivota dietata prekladame. Najprv moja dcera nebola zaockovana, kvoli mesacnej pauze (dovolenke) pediatricky a teraz sme ho odlozili, pretoze sa este nezahojilo miesto vpichu po ockovani TBC. Neprekaza to, ak bude dieta zaockovane touto vakcinou az v piatom mesiaci zivota?

    Aky mate nazor na zaockovanie dietata proti pneumokokom a rotavirusovym hnackam. Zvazujem dieta zaockovat oboma. Kedy dane ockovanie doporucujete - myslim mesiac zivota dietata. Doporucujete tieto ockovania?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nie je zahojená chránička po očkovaní proti tuberkulóze, nie je iná možnosť ako počkať s očkovaním, kým sa miesto vpichu zahojí. Po zhojení chráničky sa začne očkovať.
    Opakovane pripomínam, že moja úloha nie je odporúčať alebo neodporúčať, ale informovať.K obomm očkovaním preventabilným ochoreniam, teda rotavirusovej hnačke a infekcii spôsobenej pneumokom môžem znovu pripomenúť, že neochorejú tie deti, ktoré majú protilátky. Tie je možné získať po prekonaní infekcie alebo očkovaním. U oboch týchto ochorení, o ktorých sa bavíme, je situácia komplikovaná tým, že vyvolávateľov aj v tej istej skupine mikróbov je niekoľko typov, očkovacie látky obsahujú antigény, ktoré vyvolávajú odpoveď a chránia očkovaného jedinca proti niekoľkým typom vyvolávateľa ochorenia.
    U rotavirovej očkovacej látky je doba očkovania jasná! Očkovanie musí byť ukončené do skončeného šiesteho mesiaca veku dieťaťa, je najvhodnejšie začať s očkovaním vo veku troch mesiacov. Očkovacie látky proti pneumokokom sú dve rôzne, jednou sa očkuje vo veku tri mesiace až päť rokov, druhou po dovŕšení druhého roka života. Je potrebné si uvedomiť, že pneumokokové ochorenie je najnebezpečnejšie v prvých rokoch života.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: