Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • BCG vakcina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Vazena pani doktorka, prosim Vas o radu ohladom ockovania BCG vakcinou. Moj syncek ma tri mesiace, pred 5timi dnami som mu nahmatala supralavikularne vlavo zatvrdnutu lymfaticku uzlinu. Dala som to do suvislosti s ockovanim proti TBC, pretoze klinicky sa javil uplne zdravy. V lab. parametroch: Leu 8,5, CRP negat, v diferencialnom KO znizene segmenty, lahko zvysene lymfocyty. Lokalne mal len drobnu chrasticku, celkova induracia nepresahovala 5mm. Cela vyplasena som vybavila synovi USG, ma pritomne 2 supra a 1infraklavikularne zvacsene uzlinky, jednu v axile, vsetky homogennej struktury, bez kolikvacie, v axilarnej 2mm kalcifikat.
    Prosim Vas o Vas nazor> Bude nutne podavanie nidrazidu?
    Je kalcifikacia priaznivy ukazovatel?
    Kedy bude mozne zaockovanie hexavakcinou? Bude hrozit vacsie riziko NU, ked takto zle zareagoval na BCG?
    Preockovavaju sa deti s takouto reakciou opakovane BCG vakcinou?

    Za Vasu odbornu odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zaočkovanie hexavakcínou je možné po zhojení chráničky po BCG vakcinácii, ale tá je podľa vašich informácií v poriadku, tak by som dieťa konzultovala kvôli uzlinám, ktoré popisujete ako zväčšené na príslušnom pľúcnom oddelení, najlepšie detskom. Nidrazid pravdepodobne nebude nutné podávať, ale rozhodnutie urobia na príslušnom pľúcnom oddelení.
    Väčšie riziko NU po očkovaní, pokiaľ sa nedokáže vrodená, primárna porucha imunity, nehrozí.
    Deti sa BCG vakcínou preočkovávajú len pri negatívnom teste MxII.

Podobné otázky

  • preočkovanie - IV. dávka - infanrix hexa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, chcem požiadať o váš názor, kedy by bolo najvhodnejšie absolvovať preočkovanie IV. dávkou - Infanrix hexa, vzhľadom na našu situáciu? Dcéra má 2r.8.m a vzhľadom na dlhodobé hojenie po BCG vakcinácii máme všetky očkovania posunuté, teda absolvovali sme ich neskôr. Máme za sebou 3 dávky infanrixu hexa a očkovanie MMR vakcínou, tá MMR bola zatiaľ posledná, očkovanie prebehlo v 20. mes, teda v auguste 2007. Chcem sa teda opýtať, kedy by bolo vzhľadom na tento fakt, najideálnejšie dať dcéru preočkovať tou 4. dávkou infanrixu hexa? Neviem, či je potrebný nejaký časový odstup od posledného očkovania. Napríklad, mohla by byť zaočkovaná v októbri? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa toho, ako ste uviedli vek a termíny očkovania, je možné dieťatko zaočkovať Infanrixom / nie hexa ale len trojkombináciou proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu, teda v prípade, ak dodržiavate slovenský očkovací kalendár, keď žijete na Slovensku/ kedykoľvek teraz, teda aj v októbri.

  • BCG vakcina II.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vazena pani doktorka,
    predcasom som sa u Vas informovala ohladom komplikacie po ockovani BCG vakcinou (31.3.o8) a naslednych moznych dalsich komplikaciach pri podani hexavakciny. Syn je toho casu sledovany v Podunajskych Biskupiciach pre lymfadenopatiu, terapia Nidrazidom zatial nebola nutna, uzliny su dla sona subakutne zmenene, no svoju velkost zatial nezmenili. Najblizsie sa chystame na sono kontrolu koncom mesiaca. Vysetrenie imunity poruchu v bunkovej oblasti nepreukazalo, ale ma znizene dost vyrazne IgG a IgM, co pani doktorka v pisomnom vyhodnoteni uzavrela ako moznu fyziologicku hypogamaglobulinemiu, kontrolu doporucila o pol roka. Chcem sa spytat, pani doktorka:
    1.Bude syn ockovany Hexavakcinou (samozrejme po zhojeni terajsej komplikacie), alebo pre taketo deti existuje ina alternativa (individualny ockovaci plan, pripadne ina ockovacia latka)?
    2. Ako dalej v ockovani v pripade, ze hodnoty imunoglobulinov budu nadalej take nizke?
    3.pani doktorka, vsede hovoria, ze dolezite je posilnovanie prirodzenej imunity, ja syna stale iba dojcim, ma 3 a pol mesiaca, co mozem spravit este viac? Existuj nejake volne dostupne pripravky? Napriklad homeopatika na posilnenie imunity?
    Velmi pekne dakujem za Vas cas a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie vášho syna bude pravdepodobne riadiť imunologička, ktorá sa o neho stará, bude prísne individuálne a je na nej či rozhodne očkovať hexavakcínou. Neviem k tomu viac povedať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: