Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • rozdielne ockovanie v zahranici a u nas

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Syn sa narodil v Taliansku a prevazne zijeme tam,ale mame poistenie aj na Slovensku.Vsetky ockovania maly absolvoval tam,teraz ma pomaly 17 mesiacov.Citam clanky v roznych casopisoch slovenskych a len tak som zistila,ze u nas sa deti ockuju este v nemocnici proti TBC,co sa v Taliansku nerobi vobec.Mozem ho dat dodatocne zaockovat u nas proti TBC.Ake su dalsie rozdiely v ockovani u nas a tam?Maly absolvoval tieto ockovania-vo veku 3 mes latkou Infarix Hexa, vo veku 5 mes taktiez, potom vo veku11 mes tiez, vo veku 12mes Prevenar a v 14 mes Menjugate kit a este vo veku 12 mes priorix.Mozte mi prosim objasnit proti comu bol ockovany a co este ma alebo moze absolvovat,aj nepovinne ockovania.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je snaha zjednotiť očkovanie v EU, ale zatiaľ sa to nedarí. Mohli by ste ho dať zaočkovať proti tuberkulóze na Slovensku, ale musel by najprv podstúpiť test Mantoux II, či má protilátky proti tuberkulóze a potom by sa postupovalo podľa výsledku:ak protilátky nemá, zaočkuje sa, ak má, očkovanie nepotrebuje.
    Váš syn bol zaočkovaný proti tetanu, čiernemu kašľu, záškrtu, žltačke typu B, invazívnej hemofilovej infekcii, detskej obrne , pneumokokovej infekcii a pravdepodobne aj meningokokovej infekcii/ nepoznám firemný názov menjugate, ale predpokladám, že je proti meningokoku/. Môžete ho dať zaočkovať proti žltačke typu A, očkovacia látka sa volá Havrix, očkuje sa 2x na celý život, jedna dávka stojí cca tisíc korún. Taktiež sa môže zaočkovať proti kliešťovej encephalitide, očkuje sa 3x, jedna dávka stojí cca 500Sk. Taktiež je možné sa očkovať proti ovčím kiahňam, ak ich neprekonal. Priorix je očkovanie proti osýpkam, ružienke a mumpsu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: