Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • mlieko a ine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Rady by som sa vas opytala do akeho veku ma dieta spat v postielke a od kedy moze do vlastnej velkej postele. Syn ma 21 mesiacov,spi v postielke. 2., od kedy moze dieta papat udene syry,ja som uz dala,ale jedna pani dr odporuca jest udene syry az po 3 roku,ale neviem preco az po 3 rokoch? A od kedy moze jahody,maliny,rybezle, cervene plody? 3., Momentalne odstavujem syna od dojcenia ale nechce ziadne mlieko,kravske by som mu asi aj tak nedavala ale vobec ho nechce ale ani umele vobec nechce,nadrapuje ho ked to okostuje. Co mam robit,je nutne aby dieta v jeho veku pilo mlieko? Viem ze UM obsahuju probiotika a prebio, rozne lc pufa a omega mastne kyseliny,probiotika mozem nahradit aj s tymi z lekarne ale co obsahuje lc puga ci omega,da sa to inak nahradit,je to v strave? vitaminy ma dieta v strave...nieje to len reklamny trik nech sa kupuju mlieka? To mi povedala aj znama na imunologii ze vsetko ma dieta v strave ze extra prisady su su v mlieku nepotrebuje. No neviem preto sa pytam neviem co robit,neratala som ze nebude chciet po dojceny mlieko. Dakujem za rady

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niekedy je spanie v postieľke, respektíve zotrvávanie v postieke u staršieho dieťaťa problém / aj vo veku tho vášho/ pretože už začínajú riešiť, ako sa z posiešky dostať, čo sa im väčšinou aj podarí, ale môže to byť pri preliezaní aj zdrojom úrazu. Takže okolo druhého roka veku by som už radšej nechala posteľ, alebo zložila zábradlie postieľky a dieťa naučila z nej vyliezať.
    Údenie je spôsob úpravy potravín, kedy dochádza k produkcii látok, ktoré nie sú vhodné pre konzumáciu deťmi. Jednka bývajú veľmi slané, sú v nich látky, ktoré dieťa nevie spracovať a okrem toho charakteristická chuť potom ovplyvní chuť dieťaťa na bežné, nie veľmi výrazné / ale zdravé / potraviny. Vo všeobecnosti deťom do troch rokov neodporúčam žiadne údenieny / ani detskú šunku a párky/.
    Červené plody môže po roku, ak sa u neho neprejaví alergia.
    Mlieko je veľmi vhodná potravina vo výžive detí. Bežné konzumné mlieko z potravín nie je vhodné ani pripravované pre výživu detí, hlavne nie trvanlivé mlieko / je to konzerva/. Všetky mlieka , ktoré sú určené pre deti po jednom roku sú pre ne špeciálne pripravované a považujem ich za nevhodnejšie. Neviem, či ste skúsili francúzske mlieko, dostať ho len v lekárni, má príjemnú chuť a vôňu, túto informáciu mám od jednej mamičky s podobným problémom ako vy. Na druhej strane, dieťa vo veku vášho dieťatka nemusí konzumovať mlieko, ak ho odmieta. Nie je to bezpodmienečne nutná súčasť výživu v tomto veku. Musí však mať plnohodnostnú výživu, obsahujúcu mäso, strukoviny, ovocie, zeleninu obilniny, vhodné sú mliečne výrobky a hlavne je dôležitá dodávka vitaminu D hlavne v mesiacoh od oktobra do konca marce, kedy je málo slnenčného svitu. Pripomínam, že pre tieto otázky znova funguje poradňa ediatra!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: