Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rotarix a Infarix - zlozenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka,
    chcela by som sa spytat na vas nazor. V pribalovom letaku (na internete, moja pani doktorka sa nejako nemala k tomu, aby mi ho ukazala...) som nasla, ze rotarix ockovacia latka je kultivovana na bunkach VERO. Nedalo mi to a tak som skumala, ak sa to da tak nazvat, co tie bunky su...nikdy som to nepocula. Po telefonate s doktorom zo spolocnosti GSK, ktora tuto ockovaciu latku vyraba som sa nakoniec dozvedela, ze su to zvieracie bunky, z opice maciaka zeleneho. Chcela som sa spytat na vas nazor, ako na cloveka, ktory odporuca ockovanie, ci je normalne, vpichovat do malych deti, takyto humus!
    Ked som sa dozvedela toto, zacala som hladat dalej a predstavte si, zistila som, ze v ockovacej latke Infarix, ktoru davali teraz mojej 3mes dcerke sa nachadza HLINIK!!! a dokonca v niekolkonasobnom mnozstve, ako je povoleny denny limit pre tak male dieta. Podotykam, ze je to hlinik, ktory je vpichovany do telicka! Strasne...
    Po tychto a mnohych inych zisteniach prichadzam k zaveru, ze ockovanie urobi viac zla ako dobra.
    Preto sa vas pytam, co si vy o tom myslite, ako doktor, pediater...Dakujem za odpoved.
    P.S. Moja dcerka mala tiez neziaducu reakciu na TBC a na poslednu vakcinu Infarixu. Laryngitida (po TBC) a krcovite tyky hornych a dolnych koncatin, nepokoj, neutisitelny plac po Infarixe.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na očkovanie by ste mali iste iný názor, keby ste boli svedkom ako mnohí lekári a aj rodičia ešte pred niekoľkými desiatkami rokov ťažkých stavov a aj úmrtí na ochorenia, proti ktorým očkujeme.
    Očkovacie látky nie sú voda, ak by boli nepripravili by organizmus na zvládnutie stretu so závažnými ochoreniami. Látky obsiahnuté vo vakcínach sú v takom množstve a takej forme, že nepredstavujú pri očkovaní neprimerané riziko. Nikto nespochybňuje, že niektorí očkovaní jednci na očkovaciu látku zareagujú neprimerane, pravdeepodobne je to aj prípad vášho dieťatka. V takom prípade sa odporúča zvýšená opatrnosť pri očkovaní a odporúča sa očkovanie previesť v ambulancii pre komplikácie očkovania, ktoré fungujú v Bratislave, v Košiciach, v Martine. Každý detský lekár o nich vie a vie sprostredkovať konzultáciu v tejto ambulancii alebo aj prevedenie očkovania tam. Očkovanie proti tbc malé svoju úlohu, ale pri súčasnom stave výskytu tbc svoju úlohu splnilo a očkovanie sa od 1.1.2012 na Slovensku zrušilo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: