Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Azalia a vplyv na dieťa

    , Autor: mysiatko25

    Dobrý deň, mám 11 mes. dcérku a na ľavom prsníku ma hmatateľnú hrčku, boli sme na sono (endokrinologii) vraj to je tukového pôvodu. Mala má cca 7,8kg, cca 74 cm, je taká drobnejšia, ale chodiť začala už v 10 mesiacoch, motoricky je zdatná,..
    Hneď po skončení 6stonedelia som začala brať antikoncepciu AZALIA (nakolko som bola cisarskym rezom a môj doktor ma upozornil, že do 1roka nesmiem otehotienť) a beriem ju stále, plne som kojila do 6. mesiaca a teraz ešte stále kojím počas dňa aj počas noci (samozrejme menej).
    Chcela som sa spýtať či náhodou nemáte skúsenosť s tým, že by antikoncepcia mala vplyv na rast dieťaťa prípadne či by mohla mať súvis s tou hrčkou na prsníku.
    Rozmýšľam o jej vysadení, tak sa chcem poradiť.
    Ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S antikoncepciu a kojením nemám skúsenosti. Na jednej strane platí, že ak sa anikoncepcia kojacej matke nasadí, sú iste spravené klinické skúšky, že by dieťatku nemala škodiť. Na druhej strane sú to vždy cudzorodé substancie vpravované do organizmu matky a v tomto prípade aj do organizmu dieťaťa. Platí však aj to, že zdurenie prsníka / alebo oboch/ pozorujeme aj vtedy, ak matka kontraceptíva neužíva. Kojené deti bývajú drobnejšie ale o to zdrvšie, takže v tom by som tiež vplyv užívanej liečby nevidela ako stopercentný.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: