Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pretáčanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môj syn má 6,5 mesiaca a stále sa neotáča. Keď mu pomôžem a jemne ho postrčím tak sa pretočí ale aj to nie vždy...je na ňom vydieť, že mi kladie odpor ale sám od seba tento úkon nerobí ani z bruška na chrbátik a ani z chrbátika na bruško. Jeho váha je 11700g. Môže to byť spôsobené aj tým? Na bok sa prevráti ale len do ľavej strany, nožičky si vie prekne chytiť ručičkami a dáva si do pusy. Keď ho chcem dať na bruško tak hneď ako sa dá nabok sa začne dvíhať do sedu. Sedí sám už asi mesiac. Do 6 mesiaca bol plne kojený a potom sme začali s postupným pridávaním príkrmov.
    Hračky si tiež pekne prekladá z jednej rúčky do druhej a aj pekne uchopuje keď sú okolo neho....a keď už je na brušku tak sa nohami zapiera do podložky a snaží sa dostať vpred.
    Je to normálne, že sa nechce pretáčať, že mu to nechýba alebo to nepotrebuje alebo je to tou váhou? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne sa mu poloha na brušku nie veľmi páči, tak sa neprevracia na bruško. Ostatné popisované prejavy sú typické pre tento vek, takže je pravdepodobne celkový psychomotorický vývoj v norme. V tomto veku by ešte nemusel sedieť a ani by som ho do sedu veľmi nedávala, nepredpokladám, že sa dokáže posadiť sám. Najlepšie sa detičky prevracajú na bruško, keď sú nahé, skúšajte to hlavne pred kúpaním. Ak by sa v dohľadnom čase neprevracal, poraďte sa s lekárom. Myslím, že hmotnosť nie je dôvodom, že sa nepretáča.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: