Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • imunita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, poprosila by som o radu, čo pomôže zlepšiť imunitu u dieťaťa. Mám syna 3 ročného, začal chodiť do škôlky a od septembra je teraz druhý krát chorý má hnačky a vracia. Dávam mu Smectu a hylak forte. Pred 3 týždňami mal zápal horn. dýchacých ciest, sople, zachrýpnutý hlas, teplotu mal 37, 9 C bral vtedy antibiotiká. Predvčerom mali deti v škôlke maškarný a jasné deti sa tam naháňajú sú v kolektíve a dnes ho preháňa a vracia. Mne samej sa dnes ráno vyhodil herpes na perách, takže niečo asi v ovzduší číha. Herpes sa mi vyhadzuje na perách pravideľne tak cca 4 x do roka, čo pomáha proti tomu aby sa opakovane nevracal herpes? Inak chorá ja často nebývam, až na ten herpesový výrus, ktorý mávam tak raz za 3 mesiace. Keby som mala aj ja pernamentne oslabenú imunitu chytila by sa na mňa aj iná choroba v priebehu roka, (chrýpka, hnačka, imnohé iné..), ale stále je to len ten herpes. V čom to môže byť? Pritom už 3 mesiace vkuse bez prestávky synovi dávam imunoglukan sirup a vitamínový doplnok Pikovit. Toto mu dávam už 3 mesiace ( od konca septembra), no účinok, efekt Imunoglukanu nevidím. Poradte prosím čo je ozaj overené, že máte s tým skúsenosť že pomáha ozaj zlepšiť imunitu u dieťaťa v takomto veku 3 roky. Stravu máva syn pestrú, pitný režim dodržiavame pravideľne. ďakujem za dobrú radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Herpes je vírusové, veľmi zvláštne ochorenie, ktoré je založené na tom, že vírus perzistuje v organizme a pri určitých / často rôznych / vyvolávajúcich momentoch sa prejaví ako ochorenie. Súvisí s imunitou ale nie len.
    Vaše dieťatko je opakovane choré, čo je časté po nástupe do kolektívu. Okrem toho, tohto roku máme veľmi časté, a v minulosti nie bežné gastrointestinálen / zvracanie hnačka niekedy aj teplota/ ochorenia práve teraz v zimnom období. neznamená to zníženie imunity, len časté vírusové napadnutie organizmu.
    S imunoglukanom mám veľmi dobré skúsenosti, deti, ktorého ho užívajú bývajú naozaj menej coré ako v čase, keď ho neužívali sama ho užívam denne.
    Myslím si, že ochorenia vášho synčeka nesúvisia s poruchou imunity ale s veľkými nárokmi na imunitný systém po nástupe do kolektívu a pri tejto nie dobrejepidemiologickej situácii, danej šíriacou sa virozou postihujúcou zažívací trakt.

Podobné otázky

  • imunita

    , Autor: andula1

    Dobry den. A je bezne ze deti v 15 mesiacoch mavaju takto znizenu imunitu?Lymph 68,norma 35-50, Neut 21 norma 40-53, Imunoglobulin G, 4 norma 5-10, Imunoglobulin A 0,19 norma 0,40-1,25 . Hlavne to IGG a IGA ma zaujima alebo su na tom deticky lepsie s imunitou ako syn.Stale dojcim proste som si myslela ze syn bude mat imunitu v poriadku. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa výsledkov sa nejedná o žiadnu závažnú poruchu imunity. Závisí aj na tom, či dieťa býva často choré, aké sú to ochorenia, ako na nereaguje, ako dlho ochorenie trvá, či sa dostavia komplikácie. Postupne sa imunitný systém buduje a ani uvedené hodnoty neznamenajú, že imunita bude v budúcnosti narušená.

  • kiahne a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,chcem sa poradiť ,ako dieťa som prekonala kiahne.Teraz som tehotná v 16týždni,mám dcérku ktorá kiahne nemala však v jej kolektíve sa teraz objavili ako sa mám chrániť možu sa u mňa zopakovať Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Udáva sa, že keď človek kiahne raz prekoná, viackrát ich nedostane, teda že imunita je celoživotná. Takže kiahne by sa u vás nemali zopakovať a nie ste vy ani vyvýjajúci sa plod nijako ohrozená.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: