Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • kakanie do plienky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, poprosila by som Vás o radu. už som Vám pred 2 mesiacmi písala otázku ohladne 3 ročného syna, ktorý si na kakanie pýta plienku.Vie sa pýtať aj kakať aj cikať, ciká do záchoda, no na kakanie si vždy vypýta plienku, do záchoda odmieta, ak mu plienku nedám zadržiava - zápcha. Je novembrový 2008, takže teraz má 3 r. aj 2 mesiace, a stále si vypýta plienku na kakanie, do záchoda kakať ani za svet. Ja som už rezignovala, záchod mu už ani neponúkam, lebo viem, že si opäť vyberie, plienku, kaká len do nej, ak by som mu ju nedala, mal by aj pár dní zápchu. Robí to už takto veľmi, veľmi dlho, 8 mesiacov, je to u ňho taký zvyk, a ďalším, plynúcim časom, ktorý bude kakať zas do plienky sa bude zvyk len utvrdzovať. No a teraz, boli sviatky a bývame u svokrovcov, ktorý boli teraz 3 týždne doma, mali dovolenku, a asi si viac teraz keď boli 3 týždne doma všimli, že malý si stále na kakanie tú plienku vypýta, že nekaká do záchoda. Vyhanbili malého, že taký veľký chalan a kaká do plienky, nehanbíš sa?! Fu, to je fuj, do plienky!!! A podobné keci.... A pravdaže aj mne dohovorili, že chlapec je už dosť veľký na to, aby som mu stále plinky na kakanie dávala, že či nevidím, že to má iba sprostý zlozvyk, a ja v ňom zlozvyk len podporujem, tým, že mu tú plienku som vôbec ochotná dať. že oni vychovali 2 deti, a obe ako 2 ročné používali normálne záchod..... a tak... Hanbila som sa ako nikdy a naozaj si aj ja uvedomujem, že vek na to, aby používal záchod na kakanie už určite, určite, určite má. No len keby syn nebol taký vzdorovitý a nezadržiaval by naschvál stolicu, na truc, len aby zo zvyku zas si tú plienku vydobil. Neriešila som to, z nikým sa o tom nerozprávala, nechala, tak, vždy synovi plienku poslušne dala, až do teraz, kým svokrovci neboli 3 týždn doma, viac si situáciu všimli, a mne dohovorili. Syn chodí už do škôlky, tam kakať ani za svet, tam zadrží, až potom doma, keď mu dám plienku. Nikdy som ho za to nehrešila, inak máva stolicu pravideľne, 1 x denne, normal. konzistencie. Ako z tohto začarovaného kruhu von?ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čakť, kedy sa rozhodne, že bude kakať do záchoda. Ono sa mu asi lepšie do tej plienky tlačí, lebo zaujme polohu, aká mu na kakanie vyhovuje, ale na záchode je poloha daná. Kakanie je vôbec situácia, kedy nás naše deti najčastejšie vedia vytýrať . Je dobré, že kaká pravidelne, nemá zápchu a len láskyvým prístupom a vysvetlovaním sa situácia vyrieši. Ak by ste však naozaj mali pochybnosti a strach, odporúčam poradiť sa s dobrým psychol=ogom. S chlapčekom sa o tom rozprávajte, ale len keď ste sami, poproste okolie aby o tom pred ním nehovorilo a nekomentovalo to. Každé dieťa je iné:To, že dvojročný mali všetko vyriešené je možné ale nie u každého rovnaké.

Podobné otázky

  • kakanie do plienky, zbavenie zlozvyku a nenechať sa vydierať.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Mala by som otázočku, už som Vám písala o synovi, má 3 roky a stále kaká do plienky. Všetko ovláda, krásne sa pýta kakať, cikať. Ciká do záchodika a na kakanie si pýta stále plienku. Ste mi poradili, že chce to len čas a že je to obdobie prvého vydierania. Som už nekúpila plienky!!!! To čo krásne zvládal, do nej iba číro zo zvyku, nič mu v tom nebráni aby to krásne zvládal do záchodika, ja totiž rozlišujem dieťa ktoré sa ešte ani nevie pýtať, a dieťa ktoré sa už pol roka krásne pýta a proste neurobí to do nohavíc. všetko krásne ovláda, no má len strašný zlozvyk, a vie s tým krásne vydierať maminku. A presne sa mi to potvrdielo v týchto dňoch. Zobrala som mu to, na čo bol zvyknutý, plienku. Ešte sa so mnou aj začal hádať, čo predtým nikdy nerobil, lebo som mu poslušne vydieračne plienku dala. teraz že: Mama chcem plienku, mama daj ju, máme plienky, musíme kúpiť, musíš kúpiť plienky a dupne si nohou. Čo s tým? Jasné, že zvyk je ženezná košeľa a pol roka čo to takto robí je dlhá doba, zvykol si že tatko "to" proste robí. Jasné, že keď som mu plienku tento týždeň už nedala, naposledy kakal v pondelok, dnes je štvrtok. 3 deň čo nekakal. Zadržiava. Jasné, že zadržiavaní vydiera, aby som mu tú plienku dala! Nechcem, aby však trpel zápchou, ale nechcem, aby ma takto vydieral. Nič mu nebráni urobiť to do záchodika, len má proste takýto zlozvyk. Vždy mu krásne poviem, poď ideme na záchodik, budeme kakať spolu, proste nechce, povie mi, že nie, nie. Nikdy som ho za to nehrešila, chcem naňho ísť cestou motivácie, no nič nepomáha. Aby netrpel zápchou plienku mu potom dám, no týmto ma krásne vydiera, a zlozvyk je železná košeľa. Ako sa teda nedať vydierať a odnaučiť ho takéhoto zlozvyku? ďakujem, som už z toho zúfalá. PS nikdy predtým keď som mu poslušne plienku dávala netrpel zápchou, stolicu mal normálnej konzistencie, normálne pravideľne, raz denne. Ako sa nedať vydierať? ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedine tak, že to nebudete brať ako vydieranie, zmiertesa s tým, že váš syn zatiaľ kaká do plienky, lebo sa mu to tak darí! Je to vždy lepšie ako si vyrobiť zápchu, ktorá nevyrieši problém s tým, aby kakal mimo plienku a ešte si vyrobíte ďalší problém, teda zápchu. Nechajte ho! Nebude kakať do plienky až do maturity!!A to naozaj vec nezľahčujem, len reálne hodnotím.

  • kakanie do plienky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, potrebovala by som poradiť. Som zúfalá. mám 3 ročné dieťa (v novembri bude mať 3 r., a vtedy aj nastupuje do škôlky). Pýtať sa cikať a kakať začal keď mal malý 2 a pol roka. Ciká do záchoda a na kakanie si stále pýta plienku. Nevie to po sediačky ale len po stojačky do plienky. Si pripadám ak pokazené rádio: " veľké deti kakajú do záchodika, ak sa vykakáš do záchodika urobí to člup a spláchneme, ak sa vykakáš do záchodika kúpime ti to pekné auto čo si videl v obchode...atď..." som už ak obohratá platňa no nezaberá to. On má proste zvyk iba do plienky. Povie mi mami kakať chcem, poviem mu, že plienky už nemáme, tak bude snoriť dovtedy po dome až ich napokon nájde a povie mi mami aha tu sú a donesie ich. Ak mu plienku nedám zadržiava, bez nej sa nevie vykakať, tak mu ju nakoniec aj tak musím dať aby netrpel zápchou. Po vykakaní mi povie mami, už hotovo, smdrí, prebaliť. Ja na ňom vidím, že je to proste zvyk, do plienky. Zvyk je železná košeľa. Celé 3 roky bol zvyknutý robiť "to" do plienky a ja by som mu mala zobrať niečo na čo bol tak zvyknutý, plienku. Keď sa to takto začalo, že pekne cikal už do záchoda a na kakanie si vypýtal plienku, som si povedala, že je to len prechodné. No trvá to už pol roka a to sa mi zdá už dlhá doba. čím čas ďalej plynie, tým sa zvyk len ďalej utvrdzuje. Ďalší mesiac kakania do plienky to už bude 7 mesiacov, čo sa vie pýtať, ale vykaká sa len do plienky, potom ďalší mesiac, to už bude 8 mesiacov kakania do plienky.. atď, zvyk sa len utvrdzuje. Stolicu máva normálnu pravideľne raz za deň. A o 2 týždne ide do škôlky a tam už sa predpokladá plne odplienkované dieťa. Čo s tým? Vyskúšala som už všeliaké motivácie a nepomohlo, a trvá to už dosť dlho. Nikdy som syna za to nehrešila. čo by pomohlo? ´dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pomôže len čas! Tieto problémy s kakaním, / ten váš vlastne zatiaľ ani nie je problém, všetko ovláda a zvláda, len to robí po svojom/ sú jednak psychické a jednak bývajú prvým spôsobom ako nás dieťa v určitom zmysle vydiera! Hlavne zachovajte pokoj, tvárte sa, že je to normálne a nech sa páči, kým si malý, robíme to do plienky! Problém skôr začne , keď pôjde do MŠ, bude to ďalší nápor na psychiku, záleží na tom, ako sa mu tam bude páčiť a ako si zvykne. určite by som v tomto období neriešila to kakanie, aj keď asi si bude musieť zvyknuú, že do plienky sa kaká len doma.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: