Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • mlieko,vajco

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Ako zistim ze syn nema ABKM alebo intoleranciu lektozy. Mam 16 mesacneho syna,stale ho kojim, ale od narodenia do 7 mesiaca do vtedy bol len kojeny maval riedke nazelenkaste stolice sem tam s hlienom a to 5 az 7 x denne. Vela plakaval a myslim ze aj brusko ho bolievalo,ked som to vravela pediatricke len mavla rukou ze to je v poriadku a maly prospieva. Ked som sa jej pytala na nejake testy nic neodporucala,iba ak chcem nech vysadim mlieko. Tie zelene stolice skoncili az nastupom pevnej stravy,stolica zhustla a dalej som to neriesila. Ale vsade citam ze ine mamicky to beru dost vazne a vyzaduju si vysetrenia a robia rozne opatrenia. Tak neviem ci moj pediater je benevolentnejsi a moc to neriesi. Pravdu povediac sa bojim ci tym ze som to neriesila nemoze mat syn nejak podrazdene crevo alebo zapalene,keby ma ABKM alebo into.laktozy a ja som sen tam jedla mliecne vyrobky pri kojeny? Teraz ma 16 mesiacov,davam mu jogurt aj mliecne kase,niekedy do 1 hodiny po zjedeni jogurtu ma redsiu zapachajucu stolicu keby ma problemy s abkm alebo into.laktozy ako to zistim? Dalsia vec co mozno nadvazuje je ze ked som v 8 mesiaci zavadzala zltok do stravy,syn z neho strasne vracal,dalsie hodiny ho napinalo a bol cely bledy,do konca dna akoby bez zivota. Teraz neviem ci ma alebo nema syn alergiu na vajco,existuju nejake testy? Moja pediatricka povedala ze to alergiu na zltok nema,ze to by sa vyhadzal a ze asi mu je zltok tazky na zaludok,tak neviem...Zopakovalo sa to este 2 x a odvtedy som mu zltok ani vajce nedala. A zas to nadvazuje na ockovanie, MMR som zatial odsunula lebo ked som sa pytala vakcinologa mudr. Petrasa tak mi povedal ze ockovany syn nemoze byt Priorixom lebo je to pestovane na kur. embryach a odporuca trivivac. Ale moja doktorka povedala ze kludne moze byt ockovany Priorixom lebo ze ten nic nema spolocne s vajcom a ze trivivac uz nieje dostupny. Takze neviem co mam robit kazdy radi ine,ja sa bojim ockovania aby to u syna nieco nevyvolalo,tak ma zaujima este vas nazor aby som sa rozhodla spravne.Dakujem krasne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie vakcínou, ktorá je pestovaná na vaječných embryách je kontrainidkované len vtedy, ak mal jedinec anafylaktickú reakciu po vajci, čo vaše dieťa nemalo. Takéto reakcie na žĺtok ako popisujete som videla opakovane, vysadili sme dieťatku žltok a po roku sme postupne / najprv vo varenom jedle/ zaviedli celé vajce a všetko bolo v poriadku. Tolerancia na rôzne súčasti stravy sa postupne zvyšuje.
    Alergia na bielkovinu kravského mlieka má svoje klinické príznaky v závislsoti od veku. Podľa toho, čo popsiujete nie sú príznaky chrakteristické pre alergiu na bielkovinu kravského mlieka. najlepšia možnosť ako zistiť alergiu na bielkovinu kravského mlieka je vyradenie kravského mlieka zo stravy matky, keď kojí, / čo ak ste nespravili v ranom veku dieťaťa, už teraz nemá význam, zelené stolice iste nie sú charakteristické pre ABKM/ a vo veku vášho dieťatka z jeho stravy. Teda žiadne umelé mlieko, žiadne jogurty a mliečne výrobky a dať pozor aj na zloženie potrevín / pečivo a podobne/ aby neobsahovali kravské mlieko. Ak pri takejto diéte žiadne riedke zapáchajúce stolice nebudú a po nasadení mlieka sa objavia, môže byť ABKM pravdepodobná. Dieťa nemusí mlieko ani mliečne výrobky konzumovať, okial má alergiu na bielk. kravského mlieka ale musí mať dostatok mäsa, zeleniny, ovocia, strukovín v strave. Trýpenie dieťaťa rôznymi vyšetreniami nie je hneď nutné a má svoj čas aj neskôr. Celý proces vyradenia mlieka zo stravy a úotom následné zardovanie by mal koordinovať váš pediater..

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: