Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prikrmy a spanok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka,

    viem ze toto je poradna ockovania, no chcela by som nadviazat na vasu predchadzajucu poradnu. prestudovala som si vase odpovede ohladom prikrmovania dojcata, no v niektorych veciach stale nemam jasno a tak si dovolujem poprosit vas o zodpovedanie zopar otazok. mam takmer polrocneho synceka, ktory je dojceny, obcas dokrmovany nutrilonom.

    1. akou kasou odporucate zacat? bezlepkova nemliecna, alebo moze byt aj mliecna? kase s prichutou neodporucate vobec ani neskor?

    2. pocula som ze dojcenska voda lucka ma najhorsie mineralne zlozenie zo vsetkych vod a odporuca sa obycajna nebublinkova bonaqua. lucka je vraj uz zauzivana, preto ju kazdy automaticky kupuje, ktoru vodu teda mam kupovat?

    3. zatial mam moznost prikrmovat zemiacikmi a mrkvickou zo zahradky, no ine nemam. odporucate teda kupit v obchode a pripravit, alebo kupit hotove "detske vyzivy"? mam moznost nakupit suroviny jedine v klasickych obchodnych retazcoch ako napr. tesco.

    4. kedy treba zacat s lepkom? odkedy sa mozu kase s lepkom?

    5. maly chodi spavat najskor o 23:00 a rano vyspava skoro do 9:00. myslim si ze na take dieta je to pomerne neskoro, no neviem mu nijak prestavit rezim. ak mu od 17:00 uz nedovolim spat,okolo 21:00 uz vobec nevladze a zaspi pri prsniku a nevie sa najest. zobudi sa potom aj 4 krat este. a ak sa dobre vecer napapa, dam ho do postielky s miernym svetlom alebo tmou, no on nechce proste spat. obcas zaspi o 21:00 po okupani a napapani ale o hodinu sa zobudi a je hore do polnoci. nie je vsak hladny, proste sa mu len nechce spat. viete mi nieco poradit?

    za vase odpovede vopred velmi pekne dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po piatom mesiaci veku odporúčam začať prikrmovanie bezmliečnou porciou jedla na obed. Ak je dieťa zdravé, nemá ekzém, tak môžete začať mäsosozeleninovým príkrmom. Čo sa týka kaší, môžete začať ryžovou a potom prejsť na obilninovú, naozaj odporúčam s príchuťami opatrne, radšej až po jednom roku veku.
    Ak máte vodu z kontrolovaného zdroja, teda bežné vodovoud, nie z domácej studne, nie je potrebné kupovať žiadnu vodu, len ju do roka vždy prevárajte.
    Je možné kúpiť zeleninu z bežnej siete obchodv, mala by byť aspon občas aj kontrolovaná, ale tiež je možné použiť komerčne vyrábanú detskú výživu, tá je určite vyrábaná z definovaného zdroja, vie sa koľko jedn. zložiek obsahuje.
    S lepkom môžete začať postupne, malé množstvo po piatom mesiaci veku, určite ešte pokial kojíte.
    Je to len taký posunutý režim. Nie je správne nechať dieťa hore, keď vidíte, že sa mu chce spať. Unavené dieťa zaspáva ešte horšie ako to, ktoré sa predtým aj trocha vyspalo. Myslím tým, že ak okolo piatej chce spinkať, buď mu to doprajte, napríklad na malej prechádzke, alebo doma, v obývačke, kde nebude spať dlho, alebo ho začnite ukladať včítane kúpania skôr. Možno sa ráno skôr zobudí, ale to je v tomto veku bežné.V jeho veku by mal spinkaž ešte najmenje dvakrát denne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: