Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • príčiny nesatia dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ja som Vám už písala otázku ohladne predčasne narodeného dieťaťa, (v35tt). Ešte by som mala otázočku, prečo dieťa narodené v 35tt. po zdravotnej stránke v poriadku AS 10, 2180g, dýchanie úplne samostatné, žiadny inkubátor nič také, prikladala som si ho v pôrodnici často, každé 3 hodiny a dieťa veľmi, veľmi schudlo. Schudlo vyše 350 g., a nesalo ani na 3 deň skúšania prikladania, ani na 4 deň skúšania prikladania. V nemocnici mi poveladli iba stroho, že aj skoršie narodené deti sú a sajú normálne, sú normálne teda kojené. To bolo zo strany nemocnice a personálu všetká ich pomoc. Veď ľudia sme cicavce, a jedine maminkin prsník zabezpečuje zdravému dieťaťu ďalší život, rast, prospievanie. Tak v čom bol problém? Inak dnes má malý 1 rok, inak je zdravý, ibaže je strašne slabý jedák.Strašne slabý jedák. gastro a kardiol. a nefrologic vyšetrenia vporiadku. Váži teraz ako 12 mesačný 7400g. A tu je otázka: myslíte, že problém so saním nastal po narodení preto, že bol mierne predčasne narodený, alebo proste preto, že je vskutku veľmi slabý jedák aj dnes. Čo myslýte? Aký má dieťa dôvod ak je inak zdravý novorodenec aby nesal? Mne to totiž narobilo strašné problémy, mlieka som mala hojne, narobili sa mi hrče, prsia ma strašne boleli, tým že dieťa nesalo, horúčku som mala 38 C, odsávačka sa mi sprotivila, cítila som sa strašne "zahormónovaná", v nemocnici mi personál moc nepomohol, s laktač poradkiňou som sa stretla vtedy raz a moc mi nepomohla, nevedela som, čo mám robiť so sebou a svojimi prsiami, a všetky menované problémy mi odišli, keď som sa začala sťahovať elast obväzom a o 2 dni bolo po mlieku a po problémoch. Dieťa nakoniec začalo piť ale z fľašky umelé mlieko. V čom vidíte príčinu, že takáto situácia vôbec po pôrode so mnou a s dieťaťom nastala? ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teraz je ťažko objektívne zhodnotiť situáciu. Dieťatko hranične nedonosené, čo je dieťa narodené v 35.týždni naozaj spočiatku nemusí vedieť dobre sať, niekedy sa mu môže podávať spočiatku aj odstriekané mlieko ale má sa vždy aj prikladať. Myslím, že najväčší problém bol, že vás nemal kto v tom zložitom období viesť. teda hovoriť s vami o kojení, podporovať vás aby ste sa nebáli, možno vám aj vysvetliť ako vlastne kojenie funguje a hlavne vám dodať odvahu a optimizmus pre kojenie. Boli ste nešťastná, že sa kojenie nedarí, vystrašená, že sa dieťatko narodilo skôr a malinké a ešte aj nechcelo piť pri dostatku mlieka. To všetko je obrovský stres a ten pôsobí proti tvorbe mlieka aj jeho uvolňovanie, ke´dže tvorba mlieka je závislá od mozgu! Tam vidím hlavnú príčinu. Buďte pokojná. umelé mlieka majú dne veľmi dobrú kvalitu a dieťatko bude určite zdravé.
    Vaše dieťatko je drobné, v súčasnosti mám v tomto veku niekoľko takýchto drobných detičiek. Nie je potrebné ich nútiť do jedenia, zvyknem skontrolovať krvný obraz, či nie sú chudokrvné / hlavne nedonosené deti/ ale tiež odporúčím rodičom, aby sa poradili so svojimi rodičmi, či niekto z nich nebol takýto drobný v rovnakom veku. Dedičnosť je mocná!!! V kaťdom prípade je potrebné dieťatko častejšie sledovať, jeho rast, hmotnosť, vývoj a aj stolicu apodobne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: