Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ďakujeme

    , Autor: edusko

    Milá pani doktorka.
    Ďakujem Vám za všetky vaše rady nám - mamám. Často som využívala Vašu poradňu, buď priamo položením otázky alebo nájdením si odpovede v archíve. Klobúk dole za to, čo všetko pre nás robíte.
    Pani doktorka, držím sa Vaších rád ohľadom prikrmovania. Syn bude mať o týždeň osem mesiacov. Nakoľko máme v rodine celiakiu - moja staršia dcéra a moja sestra s deťmi - obávam sa nejakej chyby, ktorú by som mohla v prikrmovaní urobiť. Synov jedálniček vyzará asi takto: Ráno - kojenie a suché pečivo, dopoludnia - ovocie, obed - mäsovozeleninový príkrm, olovrant - nemliečna ryžová kaša bez príchute s troškou nastrúhaného jablka, večera - kojenie. Po kažnom jedle sa syn dožaduje ešte kojenia. No každé jedenie je boj s lyžičkou. Do kŕmenia sme zapojená celá rodina, len aby otvoril ústa. Jediné, čo papá bez problémov je pečivo.
    Moja otázka sa týka mäsovozeleninového príkrmu, ktorý syn úplne odmieta. Niekedy sa podarí, že zje 7 lyžičiek a vtedy mu za "odmenu" ponúknem Safari sušienku. Ovocie som mu pridala až v siedmom mesiaci, pretože nechcel zeleninu.
    Teraz neviem, či mu prestať dávať ovocie, aby si zvykal len na zeleninu alebo ako postupovať?
    Kedy mu budem môcť do vári pridať kravské mlieko alebo maslo do polievky?
    Kedy mu budem môcť robiť kašu s obsahom umelého mlieka?
    Môžem mu pridať do jedálnička banán?
    Kupovaný Hipp alebo Hami príkrm mu viac chutí, ale nakoľko máme doma všetko vypestované bez postrekov, bola by som radšej keby si zvykne na domácu stravu. Okrem toho v zložení som si všimla pridávanie soli.
    Pani doktorka prosím Vás o radu ako pokračovať, prípadne kde robím chybu.Lekárka na detskom gastre mi odporúčala hlavne podávať lepok, pokiaľ je kojený...tak som rada, že aspoň chlieb mu chutí.
    Ďakujem Vám za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niektroé detičky naozaj horšie papjú. keď spapá sedem lyžičiek príkrmu, treba to takto akceptovať ale trpezlivo mu ich dávať každý deň! Pozor na sladkosti! nemal by ich dostávať do troch rokov vôbec. Safari keksík je možné, ten nie je sladký, ale dala by som ho radšej s ovocným príkrmom, s ktorým normálne pokračujte. Dokojte ho po každom bezmliečnom príkrme ako si pýta. Lepok môžete kľudne dávať, sledujte stolicu, keď bude starší, je potrebné spraviť test na celiakiu, ke´dže sa u vás vyskytuje. Po ôsmom mesiaci môžete dvakrát týždenne zaradiť do mäsosozeleninového príkrmu polovicu uvareného žĺtka. Nevynechajte však mäso!Do váry kravské mlieko, maslo na chlebík po jednom roku.Kašu s obsahom umelého mlieka po zavedení žĺtka, ešte teraz v ôsmom mesiaci. Orientujte sa podľa možnosti na kaše bez príchutí. Dá sa spaviť aj krupicová kaša do umelého mlieka, recept na www.detskalekarka.sk Banán môžete pridať ale nie je to nutné. HIPP alebo Hami môžete podávať občas, hlavne pri cestovaní alebo väčšom frmole v rodine. Je to vyrábané zo surovín zo známeho zdroja a definovaným množstvom rôznych látok / dusičnany/. Pridávaná soľ ma tiež prekvapila ale je to určite veľmi malé množstvo. Nevidím, že by ste robili nejakú chybu. Po deviatom mesiaci môžete do jedálníčka pridať jogurt, biely s probiotickou florou, kvalitný čerstvý ale aj nestlé jogurty alebo sunárek mliečno ovocný dezert. Po desiatom mesiaci do mäsovozelninového príkrmu aj červenú, lúpanú šošovicu, 2x týždenne. Nenafukuje.

Podobné otázky

  • xyzal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Pani doktorka prosím Vás o radu.Mám 3-ročnú dcérku.V septembri začala chodiť do škôlky.Po šiestich týždňoch ochorela.Naša pani doktorka nám odporučila používať každý deń do marca Xyzal perorálny roztok. Manžel je veterinárny lekár a veľmi sa zaujíma o liečivá,má prehľad a neustále študuje všetko o liekoch a tento Xyzal sa mu nezdá byť vhodný a vôbec nie na dlhodobé použitie.Preto Vás prosím o radu,čo si o tom myslíte Vy- mnohé Vaše rady od narodenia našej dcéry nám pomohli - ďakujeme.Rada si prečítam,čo si o tom myslíte.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, prečo sa pani doktorka rozhodla riešiť bežný jav, ktorým sú opakované infekcie dýchacích orgánov po nástupe do kolektívu práve xyzalom. Možno s tým má dobré skúsenosti, alebo vie, že vo vašej rodien sa vyskytujú alergické ochorenia.
    Xyzal je inak kvalitný liek na liečbu alergie, hlavne sennej nádchy.
    Viac k tomu v tejto chvíli neviem povedať.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcem sa opytat,moja dcerka,mala byt ockovana povinne v dvoch mesiacoch.nato malazapal uska a brala antibiotika amoksiklavc,sirup a pani lekarka povedala,ze to nevadi a zaockovala ju.bolo to presne na siedmy den brania,povedala,tiez,ze sa to moze pri tychto atb a ze usko je dobre a mam stopnut tie atb.odvtedy mam s malou aj trocha problemy.dalsi den mala teploty 39,ktore sme zbili cipkami,dalsie 2 dni sa velmi potila,bez teplot a teraz je uz tomu tyzden,co je velmi nervozna,ona bola vzdy,ale teraz ani v noci nechce spinkat vobec,papa len tak 3-10 minut a konci to placom a vecer pred ukladanim nie place ale krici,odmieta prsnik,nakoniec jej ho natlacim a ona napapa ale trva nam to az sme obe mokre...prosim poadte,co.dakujeme

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som dieťatko nechala vyšetriť na otorhinolaryngologickej ambulancii, či nepokračuje zápalový proces v ušku, keď je dieťatko teké nepokojné. Hneď zajtra by malo byť vyšetrené.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: