Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • hypotrofický novorodenec

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa spýtať, ako sa vlastne pristupuje k označeniu hypotrofický novorodenec. Či sa berie aj do úvahy aj gestačný týždeň narodenia. Napr dieťa narodené v 35 tt. určite nebude mať váhu ako dieťa narodené v 40 tt. to je jasné, berie sa do úvahy aj gestačný vek narodenia? hypotrofický je menej ako 2500 g. to viem. No ja som porodila v 35 tt. dieťa vážilo 2180 g. Bolo označené ako hypotrofický novorodenec. Je predsa veľmi nelogické aby dieťa narodené predčasne malo váhu ako termínové dieťa. aby nebolo označené "hypotrofický novorodenec." Označujú sa predčasne narodené deti, ktorým váha plne zodpovedá danému týždnu v ktorom sa narodili ako hypotrofické? Lebo hypotrofizmus znamená podviživený novorodenec, čo však napr na predčasniatko narodené v 29 tt s váhou 1400g. nie je podvýživa. ako sa určuje hypotrofizmus? A ešte by som rada vedela, ako sa vypočítava SD rastová odchálka. Môj syn má presne 3 roky a má SD rastovú odchýlku 2,2. Ako sa dá (výpočet, vzorec) táto rastová odchýlka vyrátať? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Za hypotrofického sa považuje ten novorodenec, ktorý má vzhľadom na svoj gestačný vek nižšiu hmotnosť ako je priemerná hmotnosť pre daný vek.Aj donosený novorodenec môže byť hypotrofický. Terminologia je niekedy nejdnotná.
    SD smerodajná odchýlka uvádza, koľko sa môžu od priemeru líšiť hodnoty, ktoré sa pokladajú ešte za normálne. hodnoty, ktoré sú mimo tohto rozptylu sa pokladajú za nad alebo podpriemerných. Odchýlka je stanovená z meraní detí určitého veku, samozrejme v určitom období sa zmeria veľký počet detí a robí sa priemer. SD je miera rozptylu skúmaného znaku / teda napríklad výšky/ okolo priemeru.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: