Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zočina 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem reagovať na odpoveď ktorú som od Vás dostala, a vlastne sa týmto ešte spýtať. Neviem, či sme sa správne pochopili. Písali ste mi, ohladne zočiny, že dieťa môže v kolektýve byť nakazené nejakými baktériami, ktoré pochádzajú od neznámych ľudí, u ktorých ešte len choroba práve vypukne.Že tieto súvislosti si ľudia v minulosti dali dokopy a nazvali to: dieťa malo ZOČÚ. Toto všetko chápem a naozaj to má racionálny dôvod. Veď dieťa môže v kolektíve ochorieť od človeka ktorý je práve v inkubačnej dobe a choroba u toho človeka môže o pár dní vypuknúť a následne potom aj u dieťaťa. Toto platilo v minulosti a platí to aj dnes. Ja svoje dieťa prirodzene zbytočne nevystavujem davom ľudí, alebo chorým ľudom. Veď chcem pre sovje dieťa len dobre. Myslela som tým kontaktom dieťaťa s ľudmi obyčajný, normálny, sociálny kontakt, normálne návšteva keď príde, ak idem s dieťatom na nákup, chodíme aj do parku, aj na plávanie detí od 6 mesiaca. Ale nie na toto som sa pýtala ohladne zočiny. Mne svokra stále hovorí, že malý bude mať zočú, ak sa na neho pozrie nejaká osoba, ktorá má vraj silnejšie oči, (preto názov zočú). Neviem ako to mám chápať, že silnejšie oči. Na toto som sa chcela opýtať. Áno presne tak ako ste mi písala, že dieťa niekto uhriakol. A svokra mi stále káže aby som si na kočiar dala nejakú červenú stužku, že červená farba pri pohlade nejakej osoby do kočiara upúta ten prvý pohľad, a keď sa potom už človek zahľadí na dieťa v kočiary tak druhý pohľad je už menej silný (ak je to ten človek s tými silnejšími očami) a dieťa už zočinu mať nebude. Čiže zočí = pohľad niekoho kto má silné oči na dieťa, tak mi to svokra stále vypráva. No ja som teda neni poverčivá ale toto sa mi zdá totálny BLUD. a že aby som dieťa po príchode s prechádzky, z nákupu poumývala odvarom z nejakého čistca, že to pomáha proti zočine, pohľadu silných očí, a urieknutiu. Toto som sa chcela opýtať. Existuje teda nejaká zočina (nemyslým nakazenie sa v kolektíve), a že nejaký čistec na to pomáha? ďakujem za odpoveď a pochopenie

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takéto povery pokladám aj ja za bludy. Faktom je, že existujú ľudia, ktorý vedia intenzívne pôsobiť na svoje okolie, až je z toho zlý pocit, človek sa necíti dobre aak vám prajú niečo zlé, tak ste rozladený a váš nekľud sa môže preniesť na dieťa. Veď svet nie je len materiálny.
    Výhrady vašej svokry by som však považovala naozaj za povery nezaložené na pravde, ktoré nemajú so skutočnými problémami dieťatka ú tak ako som písala keď ochorie/ nič spoločné. Ale je to ťažké svokru, ktorá je o tom presvedčená, lebo sa to tak u nich na dedine traduje cez celé generácie, presvedčiť, že to tak nie je. Z medicínskeho hľadiska žiadna porucha získaná od človeka s uhrančivými očami neexistuje!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: