Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zočina a očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či u detí existuje niečo ako zočina. Keď je malé dieťa v priebehu dňa v kontakte s veľa ľudmi, alebo máme viacero návštev...atd... Zočina, je vraj bolesť hlavy, nevoľnosť až vracanie. Pozná medicína niečo takéto ako je zočú. A aký má postoj medicína na niečo také, že čistec, či ako sa to volá. Bylinným odvarom sa potom dieťa potiera. ja nie som veľmi poverčivý typ človeka, (skôr som za racionálne vysvetlenie vecí v živote) a neviem, čo si mám o tom myslieť, či niečo takéto môže byť, že zočí, a že nejaký čistec pomáha. Totiž pýtam sa na Váš názor preto, lebo mám malé dieťa a s manželom bývame u svokrovcou. A v tom je to! Každý deň počúvam od mojej poverčivej svokry o tom ako bude mať alebo má moje dieťa zočinu, ak ho zoberiem niekam kde je dav ľudí (obchodné centrum atď... ) alebo keď máme v priebehu dňa viac návštev doma.. atď. A že ho mám nejakým zavareným čistcom poumývať atď. Mne (racionálne založenej osobe) sú tieto názory divné a vôbec sa mi nezdá medicínsky a zdravotne osožné potierať dieťa odvarom, na zahnanie zočiny. Dosť sme sa so svokrou kôli tejto nezhode v názoroch ohladne nejakej zočiny a čistcu pohádali. No možno sa mýlim. Ako to teda je? A ešte sa chcem opýtať na povinné očkovanie v 15 mesiaci sa povinne očkuje proti niečomu to viem, a chcem sa opýtať potom kedy zas v akom veku deiťaťa pripadá ďaľšie z povinných očkovaní alebo preočkovaní? ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V 15tom mesiaci sa očkuje proti osýpkam, ružienke a mumpsu. Ďalšie povinné očkovanie je v piatom roku života proti tetanusu, záškrtu, čiernemu kašľu a detskej obrne.
    V minulosti si ľudi nevedeli mnohé javy vysvetliť, ale poznali súvislosti. Ak dieťa bolo vystavené cudzím ľudom, viacerým ľuďom človeku, ktorý bol chorý ale ešte o tom nevedel, tak často ochorelo. Preto sa predpokladalo, že ho daný človek uhranul, na východe hovorili, že dostal zoči. používali sa rôzne metódy, aby sa toto uhranutie odohnalo.
    Má to všetko aj racionálny základ. každý človek je nositeľom určitých baktérií, človek chorý na virozu vylučuje choroboplodné zárodky keď ešte ani nevie že bude chorý. Každý takýto jedinec, môže ne dieťa, ktorému sa buduje imunintý systém preniešť tieto vírusy a baktérie a spôsobiť u neho ochorenie. Preto je celkom logické, že vystavovanie ddieťaťa veľkému množstvu ľudí, s ktorými nie je bežne v kontakte nie je vhodné. Všetko je však potrebné robiť s mierou, aj zbytočne chodiť medzi ľudí ale na druhej strane aj držať dieťa "pod pokrývkou" v takmer sterlnom prostredí. Ani jedno ani druhé mu neprospieva. na prechádzky chodíme radšej do parku alebo do prírody a hostí pozývame zo začiatku len tých, s ktorými sme sa stýkali aj predtým, lebo naš mikroby "sa poznajú/ a mamička pokial kojí na ne odovzdáva ochranné látky v mlieku aj dieťatku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: