Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nepravidelná tuhá stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka.
    Skúšala som hladat vo vašich odpovediach aj otázku na moj problém ale nejako sa mi to velmi nepodarilo, tak skusim napísat konkrétne.
    Mám 7 a pol mes. syna. Do pol roka bol iba kojený, a kakal primerane tomu, čiže riedku stolicu, niekedy každý den a niekedy každý tretí.
    Potom sme zaviedli príkrmy (začali sme mrkva, potom zemiak, cuketka, masko atd.) a neskor pridali ovocné desiaty. Pri zeleninke sa mi zdalo že kaka ešte celkom pravidelne aj ked nie každý den,a stolica bola pomerne mäkka. No neskor asi po 2 týždnoch malý začal kakat raz za 3 dni a to s námahou a hovienko je tuhé, niekedy sa nám podarí vykakat viac no niekedy je to len taky 3-4 cm tuhy šúlok. Ak už sa vykaka trošku po tých troch dnoch tak potom nasledujú 3 dni kedy každý den trošku vykaka ale je to tuhe hovienko. Navyše sa mi zda že ho to hovienko v črievkach trápi dlhšie čo pozorujem tým že ked sa mi v noci prebudí a usudzujem že nie je hladný nakolko papal pred hodinkou tak napína bruško a pri tom plačká ked ho utíšim tak spinká dalej. Myslíte že by som mu mala podat niečo čo by mu stolicu trošku zriedilo alebo je potrebné zasiahnut nejako inač? Velmi často sa mi maličký budí v noci s plačom, tak neviem či to može byt aj tým. Som z toho dost v strese tak budem rada ak mi touto cestou poradíte. Moja pediatrička mi povedala že sa budí preto že je kojený a je stále hladný, no mne to tak nepríde.
    Budem vdačná za každú radu.
    S podravom a prianim pekného dna Jana.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Moja skúsenosť je taká, že práve kojené deti, kým sú len plne kojené, nemajú stolicu aj niekolko dní a po zavedení bezmliečnych príkrmov sa stolica spravidelní na každý deň. Niekedy prechodne môže nastať aj prípad, ktorý popisujete. Neviem si ani vysvetliť prečo, ale to čo popisujete by som už neriešila v ambulancii ale odoslala detskému chirurgovi. Ja by som v takomto prípade chcela vylúčiť poruchu vyprázdňovania danú v zostupnom hrubom čreve.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: