Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prosba o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    v redakcii mi povedali aby som napisala priamo Vam a preto sa na Vas obraciam s prosbou o radu a Vas nazor...
    Mam 4 a polmesacnu dcerku- narodila sa planovanou sekciou v 39 tyzdni mala 46cm a 2550g na zaciatku sme kojili(6 tyzdnov) a dokrmovali BEBOU HA ale neprospievala a dali sme Nutrilon HA neskor CONFORT ale problemy stale pretrvavali( malinka plakavala aj dve hodiny po jedle, kakala raz za 5, 6 dni aj to zelenu a tekutu stolicu a vobec nepriberala, grckala a casto sa dusila aj po niekolkych hodinach po jedle, ckala 5 krat do dna) tak sme presli na mlecko Nutrilon Allergy Care ( lebo som vravela doktorke ze ja mam neznasanlivost mlieka intoleranciu a ta dala urobit testy na alergiu krav. mlieka z krvi). Isli sme do nemocnice a zistili nam silny GER tak sme zacali zahustovat Nutritonom. Malinka zacala prospievat ( teraz vazime 6kg, neplacka a je ziva a da sa jej aj buvat,sice mame stolicu kazdy treti den ale je hutnejsia ako kasa,zlta a hlavne malinka neplace) no testy vysli negativne a doktorka chcela zmenit zas mliecko ale ja som s tym nesuhlasila(tak ho pijeme uz 3 mesiace) znova pred mesiacom sme boli v nemocnici ale inej a tam mi povedali ze som urobila dobre ze sme ho nechali ale zistili malej ze ma zaciatok rachitidy a nevstrebava sa jej dobre D a vapnik( pije fosfatovy roztok. Zaujal ma Vas clanok i intolerancii laktozy a rada by som vedela, ci uz mozem zacac s prkrmovanim? Ci mam radsej davat nemliecne kase ale hlavne na ake mliecko mame prejst, co by ste mi radili? ci mam chciet este nejake testy, alebo ako vlastne dalej, ci ostat na Allergy Care? Viete prisznam sa ze kazdy mi vravi nieco ine dokonca aj doktori a ja uz neviem co robit,sama sa bojim ze ak dame mliecko s vysokym podielom laktozy tak mojej malinkej bude zas zle.
    Velmi ma zaujima Vas nazor a vopred Vam za vasu radu dakujem:))))

    S pozdravom

    Lucia

    PS: Vase rady a clanky v casopise su uzasne uz mi vela krat pomohli...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Alergia na bielkovinu kravského mlieka nie je neznášanlivosť / intolerancia / laktozy, sú to všetko iné príčiny neznášanlivosti mlieka.
    Ak sú výsledky na alergiu na kravské mlieko u dieťaťa negatívne ale vy máte alergiu na bielkovinu kravského mlieka, je indikovaná výživa hypoalergénnym mliekom.
    Hypoalergénne mlieko existuje aj ako antirefluxové mlieko, teda mlieko vhodné pre deti s gastroesofageálnym refluxom. Ak ešte máte mlieko allergy care, tak môžete skúsiť postupne prejsť na HA mlieko. Závisí od reakcie dieťaťa, ak by sa prejavil ekzém alebo iné známky alegie na mlieko, je potrebné znova zvážiť výživu allergy care mliekom.
    Čo sa týka inej výživy, po piatom mesaic veku je vhodné začať mäsoso-zeleninovým príkrmom, neksôr pridať ovocný príkrm a potom aj zaviesť lepok vo forme kaše alebo závarky do mäsosozeleninového príkrmu.
    Neznášanlivosť lakozy sa prejavuje tiež niekedy nekľudnom dieťatka a bolesťami brucha a rieši sa výživou bezlaktozovým mliekom, ktoré je taktiež vo forme formuly - umelého mlieka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: