Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • anemia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem!
    Kedze je poradna pediatra nedostupna rada by som sa vas spytala na jednu otazku.
    Mam 9tyznovu dcerku, zistili jej anemiu preto jej davam maltofer 2x7kvapiek. Je aj trosku bledsia ale vzdy ked jej ho davam zda sa mi akoby vsetko vygrckala. Ako sa ma z toho vyliecit ked sa jej zrejme nic nedava do organizmu?
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Okrem maltoferu by mala užívať aj pyridoxin a kyselinu listovú, acidum folicum. Ak ste si istá, že všetko vygrcká, skúste sa poradiť s lekárkou a vymeniť preparát za iný, napríklad aktiferrin.

Podobné otázky

  • trápim sa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň želám do tejto poradne, trápi ma jeden problém ktorý trvá už 3 roky. Môj syn 3 ročný má 10 400 g. Je strašne, strašne chudý, malý. Je strašne chudý a malý je od narodenia. Narodil sa v 35 tt - 2170 g. Vždy strašne, strašne málo papával. aj teraz málo papáva. gastroenterol vyšetrenia dopadli v poriadku, celiakiu nemá, nefrol a kardiol tiež ok. Akurát nemá ešte úplne uzavretý skrat na srdieč. ( 3 mm malá dierka). Anémia sa nepotvrdila. Keď mi moja kamarátka minule povedala vetu: "teraz keď mojej dcérke (ktorá má 1,5 roka) môžem už variť normálnu stravu akú aj my jeme, jej to chutí, tak sa dobre napapá, keď je jedlo už nejak dochutené, mierne osolené, tak sa dobre napapá, nie ako tie kaše, nemastné, neslané príkrmy do 1 roka pred deti, teraz si chuť jedla tak vychutnáva a tak super priberá." Pani doktorka v prípade môjho syna toto nenastalo, , jedlo je jeho nepriateľ. Vyváram všeliake dobroty, stoly sa nám doma môžu od jedla prehýbať, ponúkať môžem synovi a bude stále ako reklama na biedu. Do jedla ho nikdy nenútim. pravdaže tá 1,5 ročná kamarátkina dcéra váži viac ako môj syn. Trápi ma to, lebo telo môjho syna by aj prospievalo, aj rástro a priberalo, ale akosi z nejakej neznámej príčiny sa tak nedeje, jeho telo sa trápi, keď nemôže dobre priberať, prospievať, rásť, a pravdaže sa trápia aj rodičia takýchto detí. s pozdravom mamina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podstatné je, či je synček zdravý, nemáva časté infekty, či sa správne vyvíja psychomtoroicky . Taktiež by som sa opýtala starých rodičov, ako ste v jeho veku jedli vy a jeho otec.. Nie je dobré porovnávať deti navzájom. Poznám deti, čo majú ako váš syn váhu už v pol roku ale aj v troch rokoch ako je to u vás. Hmotnosť je len vodítkom pre hodnotenie stavu dieťatka. Je potrebné sledovať hlavne rast do výšky, ten je odrazom správneho vývoja čo sa týka somatiky. Netrápte sa, deti papajú aj priberajú rôzne, je potrebné to hodnotiť v kontexte iných znakov. predpokladám, že je sledovaný lekárom a ak by sa jednalo o nejaké ochorenie, ktorého dôsledkom je neprspievanie, lekár by ho odhalil.

  • eozinofily

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa poradit, co znamena zvysenie lymfocytov (59.8, pricom vrchna hranica je 40), znizene neutrofily (23.9) a zvysene eozinofily (7 pricom vrchna hranica je 5). Dcerka ma osem mesiacov a bol jej robeny KO, zistena anemia a popritom sa zistili aj tieto hodnoty. Ja mam atopicky ekzem a robim vsetko preto aby ho dcera nedostala. Este stale kojim, vylucila som zo stravy vsetky mozne alergeny, dcerku umyvam len cistou vodou aby som jej nevysusila pokozku... Myslite ze zvysene eozinoffily znamenaju potencionalny atopicky ekzem? Mala sa mi zda inac v poriadku, len jej idu zubky takze zle spava. Moze to mat nieco spolocne so zvysenymi lymfocitami? Dcera berie Maltofer a pyridoxin, odporucali by ste brat aj nieco ine v suvise s tymito vysledkami? Co este mozem spravit aby dcera nedostala ekzem?Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vy môžete spraviť to, čo robíte doteraz: vylúčiť alergény z vašej aj dcérkinej stravy, kojiť, ošetrovať správne kožu. Výsledky, ktoré popisujete neviem bez kontextu s vyšetrením dieťaťa objasniť. Zvýšené IgE môžu ale nemusia znamenať alergiu alebo hrozbu ekzému. Mierne odchýlky v krvnom obraze bývajú a pokial nie sú sprevádzané klinickým obrazom nejakého ochorenia, nie je potrebné ich hneď riešiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: