Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, s manželom sme nemali kiahne v detstve ja som sa chcela dat zaočkovať ale nestihla som...moj syn (5ročný) ich dostal o dva týždne ich dostal druhý syn (2,5r),obidvaja mali tak cca 20 vyražok a teploty nemali vôbec.Ja, manžel a naša ročná dcera sme ich nedostali.Tak teraz neviem či sa mi oplatí očkovať ked pri takom priamom kontakte som ich nedostala.A čím to môže byť bol to slabí virus alebo my máme nejakú dobrú imunitu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toto sú záhady medicíny. Nebudem sa rozpisovať o podrobnostiach. Sú dve možnosti, buˇˇd ste prekonali v detstve ochorenie a ani o tom neviete / je to možné/ alebo ste ochorenie naozaj nemali a váš imunitný systém zatiaľ na infekciu neragoval / ako ani organizmus vašej malej dcérky/.Malá kiahne péravdepodobne dostane pri ďalšom kontakte s ochorením a vy dospelí si môžete nechať vyšetriť protilátky proti tomuto ochoreniu a budete vedieť, či ste voči nemu imúnni.

Podobné otázky

  • kiahne a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som v 11. týždni gravididty, v dcérkinej škôlke sa vyskytli kiahne. Bola zaočkovaná 2 dávkami vakcíny približne pred rokom. Ja som kiahne v detskom veku neprekonala, v dospelosti som mala výsev na brade, pomohli na to antivirotiká, ale ako kiahne to kožná neposudzovala. V čase očkovania dcéry som si dala zobrať krv na protilátky proti kiahňam a boli pozitívne. Tak som sa nedala zaočkovať. Je teda možné, že som kiahne prekonala, aj keď o tom neviem? Môže dcéra navštevovať škôlku? Ak nie, kedy je možný návrat do škôlky? Je ohrozený vývin bábätka?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak máte protilátky, kiahne ste prekonali, existuje tzv. inaparentný priebeh, teda pozitivita protilátok bez zjavného ochorenia.
    Ak je dieťatko 2x očkované, takmer na sto percent kiahne nedostane a ani ich nemôže preniesť domov. už som to pozorovala, že nastal tento prípad a riadne očkované dieťa neochorelo.
    Z uvedeného vyplýva, že vaše tehotenstvo nie je týmto ochorením ohrozené.

  • Kiahne v 21tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím o radu. Som v 21 tt a môj syn dostal pravdepodobne kiahne. Nevieme to isto, lebo detská doktorka tvrdí, že to sú kiahne a na infekčnom nám tvrdia, že vlastne to asi ani nie sú kiahne ale zaručiť to nevedia, čo je však smutné, lebo sme čakali jasné potvrdenia od špecialistu. Ak by som dostala kiahne ja ako tehotná v 21 tt, mohla by som ohroziť plod ?? Teda, je šanca, že dieťa bude zdravé alebo mám právo ísť na potrat po ich prekonaní? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste v detstve prekonali kiahne, nič vám ani v prípade, že váš syn má kiahne nehrozí, kaihne nedostanente.
    Ak ste kiahne neprekonali a syn kiahne má, môžete ich dostať, ale práve v tomto štádiu tehotenstva nie je predpoklad, že kiahne nejako ovplyvnia tehotenstvo a plod. Kiahne sú nebezpečné v prvom trimestri tehotenstva / prvý až tretí mesiac / a v období pred alebo okolo pôrodu.

  • kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. som v 8 tyždni tehotenstva a u susedou sa vyskytli kiahne.Moja mama tvrdí že som kiahne neprekonala. Ale asi pred 2 rokmi ich dostal moj manzel spolu s nasimi detmi,dokopy 6 tyzdnov som sa o nich starala(kedze sa objavili vzdy po 2 tyzdnoch u niekoho dalsieho) a kiahne som nedostala.Je mozne ze vsetci to sa nakazili len ja nie? mozem ich teraz chytit od suseda?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je možné, že ste kiahne prekonali tzv. inaparentne, to znamená bez príznakov ochorenia len sa vám vyvinuli protilátky proti tomuto ochoreniu. Ale je aj možnosť, že ste doposial ani pri styku s ochorením neochoreli a teraz, aj preto, že ste tehotná a imunitný systém zareaguje na kontaakt s kianami ochorením. Jasno do celej situácie by prinieslo vyšetrenie protilátok proti ovčím kiahňam u vás, robí sa to po odbere krvi na oddelení serologie v laboratoriu. Vzhľadom na to, že je to vyšetrenie na žiadosť pacienta, je pacientom aj plne hradené, stojí cca 30 eur.

  • Dobry den

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som sa opytat moje 17 mesacne dieta dostalo zhruba pred tromi tyzdnami ovcie kiahne nebolo ich vela este ma nejake nezahojeme kiahnicky no dnes som si vsimla ze na krku v spojive pri klucnej kosti ma hrcku, ktora je makka a pri dotyku nereagolalo dieta na to ,ze by ho to bolelo, je mozne ze by to dolo z kiahni??

  • nemala som kiahne, som tehotná

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je pravdepodobné, žeby som mohla dostať kiahne od napr.susedky s ktorou sa rozprávam vo vzdialenosti 3metre a ona má kiahne, ak som ja kiahne nemala a som navyše tehotná (17t.). Zaujímam sa preto, lebo niekde som čítala, že sa šíria aj vzduchom a ja som v dedine, kde má skoro každé dieťa kiahne, ale je pravda, že sa im snažím vyhýbať. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kiahne sú naozaj ochorenie, ktoré sa prenáša vzduchom. Takže buďte veľmi opatrná, nezdržiavajte sa v miestach, kde je viac ľudí v uzavretom priestore, vyhýbajte sa deťom, pretože nikdy neviete, ktoré je práve pred vypuknutím kiahní. Sp susedkou, ktorá má kiahne sa podľa možnosti vôbec nekontaktujte. Na metre sa to presne určiť nedá, ale lepšie je vyhnúť sa všetkým kontaktom s ľuďmi chorými na kiahne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: