Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nedodržanie doby medzi vakcínami

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    prosím Vás o radu ohľadom nepovinného očkovania proti žltačke A. Moju dcérku 8 ročnú som dala zaočkovať na žltačku. Prvou vakcínou bola zaočkovaná pred necelými dvoma rokmi. Keď som sa pani doktorky pýtala, do kedy je nutné ju preočkovať druhou vakcínou, povedala, že ona to sleduje a oznámi mi to včas. Včera mi telefonovala doktorka, že mám okamžite prísť s dcérkou - podanie druhej vakcíny. Zisťovala som si teraz cez internet, že preočkovaná mala byť po prvej vakcíne od 6 do 12 mesiacov. Prosím Vás o radu, má význam táto druhá očkovacia vakcína, alebo má opäť začať prvou očkovacou dávkou? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Druhá dávka len istí prvú dávku, takže nič sa nedodržaním intervalu nestalo, je to však potrebné, podať tú druhú dávku pre zabezpečenie celoživotnej imunity pre toto ochorenie. Interval 6 až 12 mesiacov medzi jedn. dávkami je doporučený, ale očkovanie funguje aj po predlžení intervalu.

Podobné otázky

  • Nedodrzanie doby medzi vakcinami

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa informovat ci moze nastat nejaky problem alebo sa znizit ucinnost vakciny, ked som nedodrzal termin podania poslednej davky pri ockovani proti hepatitide A/B (Kombinovana vakcina).

    3 davka by sa mala vpichnut vraj po 6 mesiachoch po prvej. Ja som sa nejako pomylil a moja obvodna doktorka to zrejme tiez prehliadla a podala mi vakcinu po necelych 5 mesiacoch od prvej vakciny.

    Moze to nejako znizit ucinnost vakciny, respektkivne budem musiet podstupit preockovanie? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odporučila by som preočkovanie po roku. toto skrátenie času je podobné ako skrátená schéma očkovania a vtedy je tá štvrtá dávka tiež poterebná ako posilnovacia dávka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: