Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • hepatitida A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    mame 11 mesacnu dcerku(plne dojcenu), ma za sebou ockovanie Rotarixom(ukoncene), Infanrixom(III davky), Prevenarom(II davky). Zvazujeme ockovanie proti Hepatitide A. Je to pre nu vhodne?V akom veku by to bolo optimlane?Citala som, ze okolo roka, ale pripada mi toho akosi vela, zaroven by som vsak dietatko chcela preventivne chranit.
    Dakujem za vas odborny nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti žltačke je možné začať po dovŕšení jedného roka. Ja to v mojej praxi robím tak, že zaočkuje základné povinné očkovania, ktoré zvúčša končia v 15tom mesiaci a potom po mesiaci začínam očkovať žltačku typu A, teda havrix.

Podobné otázky

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka,
    mam 7-mesacneho syna a zijem v zahranici. U syna bolo teraz prevedene druhe povinne ockovanie a zhodou okolnosti som sa dozvedela, ze toto nezahrnuje ockovanie proti hepatitide B tak ako je to u nas. Lekarka mi povedala, ze to tu nie je povinne a ze je to spojene s velkym rizikom, preto sa to neockuje. Ja ho ale chcem dat zaockovat, len teraz neviem, ako postupovat: mam trvat na zaockovani proti hepatitide B uz teraz a neskor doplnit hep.A, alebo pockat a nechat to urobit naraz neskor buduci rok?
    Zaroven by som chcela vediet ci prekonana hepatitida A a B zaroven znamena imunitu na cely zivot.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prekonaná hepatitda typu A znamená imunitu na celý život. Prekoannaá hepatitida typu B síce tiež ale zároveň je veľké riziko chronického ochorenia pečene/ myslím teraz typ B/ a dokonca u týchto ľudí je zvýšené riziko nádorového ochorenia pečene.
    Zabezpečiť očkovanie proti hepatitide typu A aj B u dieťatka vo veku vášho synčeka je možné rôznymi spôsobmi. Môžete počkať do veku jedného roka a potom hodať zaočkovať kombinovanou vakcínou Twinrix Pediatric proti obom typom žltačky. Základné očkovanie znamená tri dávky očkovacej látky v intervale 0 -1 - 5 mesiacov. Preočkovanie zatiaľ nebolo ani po desiatich rokoch potrebné.
    Ďalšia možnosť je zaočkovať dieťa už v tomto veku očkovacou látkou Engerix / 3 dávky/ proti hepatitide typu B a po základnom očkovaní dvoma dávkami proti žltačke typu A.

  • Hepatitída A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pred 2 týždnami som si dala zaočkovať 2 ročnú dcéru proti hepatitíde typu A. Bola to prvá injekcia Havrix. Chcem sa spýtať či už je teraz úplne chránená proti tejto žltačke. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po dvoch týždňoch sa tvoria protilátky a úplne chránená je cca po mesiaci, je však potrebné preočkovanie po pol roku až roku.

  • Hepatitida A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som VAS poprosiť o odpoveď na moje otázky. Mám 2 deti (18.5.2004) a (1.6.2006), a keďže často niekam cestujeme, tak by som ich chcela dať zaočkovať proti hepatitíde A. Prosím Vás koľko dávok by mali absolvovať a aká tam je cena? A očkuje sa aj proti hepatitíde C? Koľkokrát? Aká by tam bola cena? Veľmi pekne Vám ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Proti hepatitide C sa neočkuje.
    Proti hepatitide A sa očkuje očkovacou látkou Havrix Junior, cena jednej dávky je cca 1000Sk, potrebujete dve dávky v odstupe 6 až 12 mesiacov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: