Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zltacka typu A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcela by som sa opytat,od kolkych rokov alebo mesiacov mozem dat zaockovat dieta proti zltacke A. mam 14-mesac.dceru,chcela som ju dat zaockovat aj proti zltace a doktorka povedala,ze staci ked pojde do skolky.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovať proti hepatitide A, teda žltačke typu A je možné po dovŕšení jedného roka. Ja to najčastejšie robím po ukončení základného očkovania, teda po očkovaní v pätnástom mesiaci. Vzhľadom na dovoenkové obdobie a ak sa chystáte na dovolenku na juh Európy, odporúčam zaočkovať teraz žltačku A a po štyroch až šiestich týždňoch a po dovŕšení 15 mesiacov sa zaočkuje povinné očkovanie proti mumpsu, osýpkam a ružienka, teraz už s možnosťou zaočkovania aj ovčích kiahní.

Podobné otázky

  • zltacka typu A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem Vam pekny den,dcera bola ockovana proti zltacke typu A este15.10.2010 Teraz nam lekarka navrhla ju dat zaockovat druhou davkou do konca roka,aby bola chranena na cely zivot.Nie je to uz neskoro?DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie, určite nie je neskoro a ak chcete , aby ochrana bola naozaj dlhodobá, udáva sa, že celoživotná, tak zaočkujte čo najskôr druhú dávku.

  • žltačka typu A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je nutné sa dať zaočkovať proti tejto žltačke.
    Mám kamaráta, ktorého otec túto chorobu prekonal cez leto, o čom sme nevedeli. A počas celého leta sme sa stretávali. Je nutné očkovanie?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie nie je nutné. S týmto ochorením sa za život stretne takmer každý človek a nie každý ochorie, ako ste to aj vy teraz zažili. Ak však ochorie, znamená to tri týždne nemocnica, pol roka diéta, telesný kľud, vyradnei z príadného tréningového programu, žiadne slenenie, chorý je zdrojom infekcie pre okolie. Ochorenie nezanecháva trvalé následky, ale tí, ktorí ho prekonali musia byť k svojej pečeni "opatrnejší"- Ako sa rozhodnete s týmto ochorením vyrovnať, alebo spoliehate na to, že váš organizmus si proti nemu vytvorí protilátky bez očkovania je na vás.

  • Je potrebné očkovať proti žltačke 3 ročné dieťa?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu, či mám dať zaočkovať svoju 3 ročnú dcérku proti žltačke. Od septembra ide do škôlky a nie som si istá či ju treba očkovať tak skoro, ja si skôr myslím že až pri nástupe do školy je potrebné očkovanie proti žltačke. Prosím poraďte mi . ďakujem. Prajem pekný deň, Ivana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žltačka typu A sa najčastejšie vyskytuje u detí predškolského veku. Stretávajú sa sňou pri svojich bežných hrách. Ak ste rozhodnutá očkovať, nie je dôvod čakať na neskorší vek. Dieťa je imunologicky dozreté tak, aby na podanie očkovacej látky reagovalo prodikciou obranných látok a neochorelo pri styku s týmto ochorením.

  • Žltačka typu A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Moj syn má 17 rokov a chodí na zdravotnú školu. Doporučili im, že ked budú chodiť na prax aby sa dali zaočkovať proti žltačke. Kedže proti B-čku bol povinne očkovaný, zaujímalo by ma akú vakcínu by mal použiť a koľko stojí a či by mohol byť očkovaný vakcínou Twinrix aj ked už je proti B-čku očkovaný. To sa pýtam preto, lebo poisťovňa mu prispeje 71€, len na Twinrix. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výš syn bol v plošnom očkovaní očkovaný proti žltačke typu B, hradilamtopoisťovňa. je nelogické, aby teraz hradila znova očkovanie proti žltačke typu B,ktoré je säčasťou tejtop vakcíny. Očkovanie proti žltačke typu A sa prevádza očkovacou látkounHavrix, očkuje sa dvoma dávkami, v odstupe pol až jeden rok. jedna dávka stojí cca 30 eur.

  • zltacka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pani doktorka,vo vedlajsej triede mojej dcery sa vyskytla zltacka typu A.Rozhodli sa, ze zaockuju iba jednu triedu, ale moja dcera chodila na tie isteWC ako chore dievca.Mam ju dat zaockovat,nakolko tato vakcina zatazuje organizmus?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Táto vakcína zdravý organizmus nezaťažuje v zmysle navodeniam nejakej chorobnej záťaže organizmu. Vakcína stimuluje tvorbu protilátok, ktoré sú ochranou pred ochorením.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: