Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • je v prešove možne očkovanie na tbc?u dospelych preočkovanie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    je v prešove možne očkovanie na tbc u 3 mesacneho babetka a kde? mame v rodine nosiča tbc a manžel pracuje v škole kde sa v obci vyskytlo tbc? u dospelych preočkovanie je po akej dobe ak vǒbec???
    2. je možne prejst z pneumokokovej 10 valentnej na 2.davke na13valentnu?
    3. kedy je ocakavana vlna kiahni? všetci sme učitelia aj stary rodičia a dieťa je 3 mesačne dojča, je možne očkovať proti kiahniam pred 1.rokom? aka vakcina-cena?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkiovanie by malo byť možné previesť do šiesteho týždňa veku bábätka na príslušnom kalmetizačnom centre v Prešove, ktoré by malo byť súčasťou pľúcneho oddelenia alebo ambulancie. Je potrebné sa tam čo najskôr zahlásiť pretože sa musia nájsť desiati adepti, aby sa naraz očkovacia látka otvorila a vyočkovala. Očkovanie je hradené rodičmi ale myslím si, že ak dokážete výskyt ochorenia v okolí, mohlo by byť očkovanie aj bezplatné.
    V zásade je to možné, ale zatiaľ sa to neodporúča, nie sú dostatočné dáta, ktoré by stanovili ako prejsť na inú očkovaniciu a látku a ako potom dokončiť očkovanie. Odporúčamukončiť očkovanie 10 valentnou očkovacou látkou a po druhom roku života podať ešte 1 dávku 13valentnej očkovacej látky. Tak bude všetko presne podľa pravidiel, v medicínskej reči "lege artis"
    Kaihne majú približe 3ročný interval, čo sa týka epidémií ale v poslednom čase sa mi zdá, že celkom nepaltí, priebežne máme kiahne stále. Ak ste prekonali kiahne, nemusíte sa ochorenia bezprostredne obávať, neprenesie sa z tretieho človeka, dieťa by muselo byť v kontakte s chorým dieťaťom. Očkovanie je možné , jednou očkovacou látkou je možné očkovať od deviateho mesiaca / varilrix/ a jednou od jedenásteho , ale to je spojené aj s očkovaním proti mumpsu , osýpkam a ružienke a u nás to očkujeme od 15teho mesiaca. očkovacia látka stojí cca 45€, je potrebné očkovať dvoma dávkami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: